StoryEditor

Ľudia sú emotívni. Preto vznikajú krízy

07.10.2009, 17:30
Autor:
TASRTASR
Hospodárska kríza je cestou k opätovnému získaniu stratenej kvality. Všetky hospodárske krízy boli spôsobené morálnym kolapsom ľudí (na snímke Peter Staněk z Ekonomického ústavu SAV).

Kríza vráti kvalitu

"Kríza vznikla dôsledkom kvantity, ktorá priniesla priemernú kvalitu. Teraz je dôležité, aby sme budovali a získali kvalitu," povedal v rámci dnešnej panelovej diskusie na konferencii Ma3oshka na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave burzový analytik Lukáš Trebula.

Analytik si tiež myslí, že všetky hospodárske krízy boli spôsobené morálnym kolapsom ľudí. "Kým ľudia neprestanú reagovať emotívne, krízy tu budú vždy. Mali by začať myslieť rozumne a hľadať pravdu. Iba tak sa dá krízam predísť," konštatoval Trebula.

Očakávania bez zmien

Ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Peter Staněk zásadný problém finančných tokov nevidí v kvalite či kvantite. "Kríza je dôsledok toho, že niekto chcel schudnúť bez toho, aby reálne zmenil svoj život," uviedol Staněk.

Nadmerné kapacity podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz, Juraja Karpiša, napríklad v automobilovom priemysle, musia byť odstránené. "Aj keď je to minoritný pohľad, tiež som toho názoru, že by sme sa mali vrátiť a snažiť sa udržať kvalitu," povedal Karpiš.

Zbytočné nalievanie peňazí nepomáha

Ekonómovia sa v rámci diskusie zhodli, že vlády by nemali zbytočne "nalievať" peniaze do bánk a nefungujúcich podnikov. Podľa nich je prirodzené, ak v čase krízy, to čo nefunguje dostatočne, zanikne.

Konferenciu Ma3oshka spoločne zorganizovali študenti z Ekonomickej univerzity v Bratislave, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Bratislavskej vysokej školy práva a študenti Univerzity Komenského.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:28