StoryEditor

Ben Bernanke nie je Alan Greenspan

21.02.2010, 23:00
V štvrtok po ukončení obchodovania predstavitelia americkej centrálnej banky FED oznámili zvýšenie diskontnej sadzby o 25 bodov na 0.75. Kľúčová sadzba FED funds rate však zostala nezmenená na historicky nízkych 0.25 boda.

 

Napriek tomu investorská verejnosť dostala signál, že Ben Bernanke nie je s veľkou pravdepodobnosťou zástancom tak čitateľnej  monetárnej politiky ako bol jeho predchodca Alan Greenspan. Ten počas posledného cyklu zvyšovania sadzieb v rokoch 2004 až 2006 transparente a priebežne komunikoval aktuálny pohľad FEDu na vývoj amerického hospodárstva, a s niekoľkomesačným predstihom avizoval pripravované kroky monetárnej politiky. V piatok Ben Bernanke už ubezpečoval kongresmanov USA, že základná sadzba sa bez výraznejších signálov o znižovaní nezamestnanosti v USA zvyšovať v najbližšej dobe nebude.   

Ako vyplýva aj z nasledujúceho grafu, dôvod pre zvyšovanie sadzieb zatiaľ americká centrálna banka najmä vďaka stále nízkej inflácií ani nemá.

Aj aktuálny výnos 10 ročných vládnych amerických dlhopisov na úrovniach okolo 3.8 percenta potvrdzuje skutočnosť, že inflačný cieľ okolo 2 percent, hospodárstvo USA ešte ani zďaleka nedosahuje.

Pravdepodobne tak štvrtkový krok FEDu možno chápať, ako dorovnanie diferenciálu medzi FED funds rate a diskontnej sadzby na dlhodobo priemerných 50 až 75 bodov, pričom po sérií znižovania sadzieb v roku 2008 došlo dočasne k zníženiu na 25 bodov.

Minulý týždeň predstavitelia MMF pripustili, že 2 percentný cieľ pre infláciu, ktorú aplikuje množstvo centrálnych bánk vo svete už viac ako 20 rokov, bude nutné pre najbližšie obdobie pravdepodobne zmeniť na 4 percentá.

Predstavitelia MMF tak pripúšťajú, že prípadná vyššia inflácia zvýši motiváciu spotrebiteľov k spotrebe a investorov k investíciám, ako aj schopnosť obidvoch skupín splatiť staré dlhy. Odloženie spotreby v podobe vytvorenia úspor tak bude nepriamo zaťažované infláciou mierne vyššou ako bude výnos konzervatívnych nástrojov finančných trhoch.

Naďalej zaujímavá je situácia na menových trhoch. Nástroje, ktoré jednotlivé subjekty používajú, napríklad medializácia problémov Grécka, ktorých krytie až do nedávna bolo zdrojom nemalých príjmov aj investičnej banky Goldman Sachs, dáva čo to tušiť o objemoch pozícií, ktoré jednotlivé subjekty v posledných mesiacoch otvorili. Devízovo-komoditná divízia Godlman Sachs dokáže obchodovaním na vlastný účet banky vytvoriť zisk v priemere 2 až 3 miliardy dolárov za jeden finančný kvartál.

Na akciových trhoch aktuálne naďalej prebieha konsolidácia po 9 mesačnom raste, a s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude index S&P500 pohybovať v pásme 1050 až 1150 bodov, aj v najbližších mesiacoch.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva CAPITAL MARKETS

01 - Modified: 2005-01-14 07:44:00 - Feat.: 0 - Title: Pri útoku palestínskych ozbrojencov v pásme Gazy zahynulo päť osôb 02 - Modified: 2005-01-14 08:02:00 - Feat.: 0 - Title: Na Floride zatkli muža, ktorý chcel nastúpiť do lietadla s nabitou pištoľou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:01