StoryEditor

Práve sme prejedli 750 miliárd (komentár dňa)

14.05.2010, 00:00
Autor:
Ján ŠeboJán Šebo
Euro klesá a bude klesať, pretože sme práve "prejedli" 750 mld. eur na úkor našich detí a všetci budeme opäť v budúcnosti znášať následky.

Z pohľadu súčasných historických udalostí v oblasti monetárnej a fiškálnej politiky Eurozóny je zaujímavé, ako vlastne špekulatívni obchodníci pochopili podstatu „záchranného balíčka" Eurozóny vo výške 750 mld. Eur a rozhodnutia ECB o porušení vlastného usmernenia, ktorou sa viac-menej zaviazali akceptovať ako kolaterát dlhopisy vlád krajín Eurozóny akejkoľvek bonity a zároveň ECB otvorila možnosť priamej úverovej linky pre krajiny prostredníctvom priameho nákupu vládnych dlhopisov.

Podobnosť s postupom USA nie je náhodou. Jediný rozdiel je v tom, že USA vytvorila systém na hodnotenie tempa „ozdravovania" inštitúcií a Eurozóna na niečo také ani len nechce pomyslieť. ECB dlho odmietala kvantitatívne uvoľňovanie monetárnej politiky, čo bolo od ECB chvályhodným principiálnym postojom, avšak svojím rozhodnutím z konca minulého týždňa potvrdila, že ak ste „vláda" krajiny EÚ, vytlačte si dlhopis a ECB vám ho rada odkúpi bez toho, aby skúmala vašu bonitu a schopnosť dlhodobo splácať svoje záväzky...

Podstata celej „zábavy" ohľadne záchranného balíčka a následného vývoja kurzu EURa je však omnoho zaujímavejšia... Takže tu je môj pohľad na celú zvrátenú, situáciu, ktorú znázorňujem aj v priloženom grafe:

  1. vytvorím záchranný balíček na podporu EURa, avšak
  2. v skutočnosti tým cielim zníženie rizikovej prirážky na dlhopisy krajín Eurozóny.
  3. Prečo chcem znížiť úrokovú sadzbu vládnych dlhopisov? Nuž preto, lebo musím zachrániť krajiny PIGS (a nielen tie). A aby som to dosiahol, musia si zachraňujúce krajiny (teda JA) požičať... Nechcem si však požičať, keď je vysoká riziková prirážka... Tak som si ju znížil...
  4. Takto môžem pri nízkej úrokovej sadzbe vydať dlhopisy, komerčné banky ich s radosťou kúpia pretože ich ECB následne akceptuje ako kolaterát a dá bankám za to „cash", ktorý dokážu požičať iným subjektom pri vyššej úrokovej sadzbe... (vytláčací efekt (crowding out effect) ako vyšitý z učebnice makroekonómie). Ale je tu voľný trh (rozumej racionálne sa správajúci investori), ktorý to pochopil správne... A tu sú argumenty (viď graf):
  5. ECB a ministri financií priznali, že problém je v skutočnosti ďaleko väčší ako ho doteraz prezentovali a 6. celému svetu dali najavo, že týmto balíčkom lídri EÚ nie sú ochotní akceptovať akékoľvek odporúčania ekonómov na zmiernenie vládnych výdavkov na úkor budúcnosti. A preto budú bezhlavo míňať ďalej... Takže žiadna konsolidácia verejných financií sa v dohľadnej dobe nekoná.

Záver:

Euro klesá a bude klesať, pretože sme práve „prejedli" 750 mld. Eur na úkor našich detí a všetci budeme opäť v budúcnosti znášať následky a platiť na náš (rozumej európsky) socialistický systém v súčasnosti.  A účet bude vysoký. Veľmi vysoký.

 Ján Šebo

INESS Inštitút ekonomických a sociálnych štúdií

 

01 - Modified: 2005-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trestné oznámenie na Béreša 02 - Modified: 2005-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hospodárenie strán: Peňazí viac, kontroly nie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:26