StoryEditor

Ľubomír Dolgoš určil rámce protimonopolnej politiky v SR

03.01.2010, 23:00

Pred piatimi rokmi Ľubomír Dolgoš zomrel v Bratislave vo veku 48 rokov na následky ťažkého zranenia po autonehode. Ľubomír Dolgoš bol zakladateľom Protimonopolného úradu SR a neskôr pôsobil ako minister pre správu a privatizáciu národného majetku. Pred vstupom do verejného života osem rokov pôsobil ako vedec v Ekonomickom ústave Slovenskej akadémie vied. Ľubomír Dolgoš bol ekonóm, verejný činiteľ, publicista a pedagóg, ktorý pôsobil na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Pedagogicky pôsobil na Fakulte podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ľubomír Dolgoš sa narodil 20. augusta 1956 v Podbrezovej, vyštudoval Národohospodársku fakultu na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave (1979 --1983).

Začiatkom deväťdesiatych rokov Ľubomír Dolgoš ako splnomocnenec vlády zakladal Protimonopolný úrad Slovenskej republiky, kde v rokoch 1990 -- 1992 pôsobil ako predseda. Táto etapa činnosti úradu sa dá dnes smelo označiť ako protimonopolná politika v praxi za čias pôsobenia Ľubomíra Dolgoša. V tom čase Protimonopolný úrad SR preskúmal majetkové a personálne prepojenia medzi zakladateľmi. Zistil koncentráciu kapitálu a personálne prepojenia, ktoré predznamenali budúci vývoj kupónovej privatizácie na Slovensku. Pre Ľubomíra Dolgoša bola prezentácia zistení tohto prieskumu principiálnou záležitosťou. Nepáčila sa niektorým vtedajším politikom, a preto musel "dobrovoľne" odísť z vlády. Na protimonopolnú politiku však nezavrel a venoval sa jej ako vedec. Vedecké poznanie protimonopolnej politiky našlo odraz v dizertačnej práci Ľubomíra Dolgoša, za ktorú získal Cenu Imricha Karvaša, ktorá sa udeľuje za najlepšiu dizertačnú prácu. Ľubomír Dolgoš nezanechal po sebe rozsiahle vedecké dielo. Posmrtne práca vyšla v monografii Kriteriálny problém protimonopolnej politiky vo vydavateľstve Iris. Mimoriadne kvalitným výberom literatúry a obsahom zaujme aj dnes záujemcov o protimonopolnú politiku v USA a Európskej únii.

Zakladateľ think-thankov Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR)  a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (Ineko) ekonóm Eugen Jurzyca, ktorý s Ľubomírom Dolgošom zakladal začiatkom deväťdesiatych rokov Protimonopolný úrad SR, napísal úvod k monografii. "V našom časopriestore sa zatiaľ, bohužiaľ, nestáva často, aby vznikali práce napísané pedagógom so skúsenosťami z praxe a výskumu. Ľubomírovi Dolgošovi, a teda aj nám sa to v prípade tejto knižky však stalo, a tak mohla vzniknúť publikácia, ktorá dokáže vysvetliť nielen problematiku, ciele a históriu ochrany hospodárskej súťaže, ale aj pritiahnuť pozornosť teoretikov aj praktikov k jednej z jej zásadných zápletiek", napísal Eugen Jurzyca. Tým je podľa neho kritérium rozhodovania v protimonopolnej politike.

Ľubomír Dolgoš je typ osobnosti, ktorá sa nie veľmi často objavuje v slovenskom časopriestore. Protimonopolnú politiku robil v praxi na základe čo najlepšieho poznania. V osobnom rozhovore v októbri 2002 mi raz povedal: "Najlepšia prax je dobre poznaná teória."

Vladimír Bačišin

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:00