StoryEditor

Menšie zlo a intelektuáli

27.05.2004, 00:00
Po rokoch "snahy" poslanci včera konečne zmenili pravidlá, ktoré chránia verejnosť a jej záujmy pred verejnými činiteľmi.

Po rokoch "snahy" poslanci včera konečne zmenili pravidlá, ktoré chránia verejnosť a jej záujmy pred verejnými činiteľmi. Ťažko uveriteľných sedem neúspešných pokusov majú za sebou zákonodarcovia od roku 1995. V tom roku bol schválený ústavný zákon o zamedzení rozporu záujmov pri výkone funkcií ústavných činiteľov a vyšších štátnych funkcionárov, v tom roku sa prišlo na to, že "nesporne významný posun v porovnaní s úpravou z roka 1992" je v praxi absolútne nepoužiteľný. Za takmer deväť rokov nebolo v parlamente prijaté ani jedno uznesenie o konflikte záujmov, nebolo začaté jediné konanie o prípadnom rozpore záujmov.
Vzhľadom na predchádzajúce komplikácie až prekvapivo vyznieva včerajší súlad poslancov. Stoosemnásť hlasujúcich "za" bolo okrem iného výsledkom oslabenia zákona v porovnaní s podobou, v akej sa v pléne objavil začiatkom roka.
Zákon pri záverečnom hlasovaní podporili všetci prítomní poslanci s výnimkou poslancov ĽS-HZDS. Poslanci vedení neúspešným prezidentským kandidátom Vladimírom Mečiarom sa pri hlasovaní zdržali. Výnimkou z tejto výnimky bol Mečiar a Dana Podracká. Prvý sa včera pre istotu médiám statočne vyhýbal, spisovateľka v parlamentnej lavici svoj postoj vysvetlila svojsky: "Považujem sa za intelektuála, ktorý má všetko spochybňovať. Berte to ako intelektuálny protest." Svoj intelektuálny boj viedol s parlamentom aj minister spravodlivosti Daniel Lipšic. V januári dobrovoľne stiahol vlastný návrh zákona o konflikte záujmov s odôvodnením, že pozmeňovacie návrhy, ktorými zákon "zlepšili" poslanci, spôsobili neúčinnosť zákona. Radšej ešte chvíľu bojovať za dokonalý zákon, než umožniť priechod takému paškvilu, argumentoval. Včera poslanci schváli takmer identický zákon, aký sa Lipšicovi v januári nepáčil. Spokojní sú zrazu všetci...
Schválený zákon možno považovať za "menšie dobro" v porovnaní s možnosťami, aké poslanci mali. Nie nadarmo však platí, že politika je umenie možného. Poslanci po deviatich rokoch opäť hovoria, že sa problematika "posunula o generácie". Či je to tak, ukáže až prax.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:18