StoryEditor

Pentu obvinili z napojenia na Kremeľ

26.08.2009, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Česko-slovenská investičná skupina Penta čelí v Poľsku podozreniu, že spolupracuje s ruskými tajnými službami a že jej mnohomiliardový kapitál má nejasný a nepriehľadný pôvod (na snímke majiteľ Penty Marek Dospiva).

Píšu to stredajšie české Lidové noviny, podľa ktorých to pri privatizácii poľského výrobcu helikoptér PZL Świdnik vyhlásil významný poľský vládny činiteľ, minister a šéf Úradu národnej bezpečnosti Aleksander Szczyglo.

Ten tiež za „veľmi zvláštnu vec" označil verejne známe angažmá bývalého šéfa Štátnej bezpečnosti, generála Alojza Lorenca, v štruktúrach Penty, píšu LN. „Poľské tajné služby sú automaticky povinné monitorovať privatizáciu, ktorá sa týka strategických podnikov," cituje denník Szczygla.

Penta prešla do protiútoku

Penta, ktorá sa neúspešne zúčastnila finále privatizácie PZL Świdnik a plánuje v Poľsku investovať miliardu dolárov, podľa LN prešla do protiútoku. Minulý týždeň zverejnila v poľských denníkoch celostránkový inzerát, kde formou otvoreného listu Szczyglovi žiada ministra o ospravedlnenie a dištancovanie sa od zverejnených informácií.

Penta nie je a nikdy nebola ruská spoločnosť, nikdy nepoužívala kapitál ruských osôb ani organizáciu (verejných alebo súkromných) pri hospodárskej činnosti ani pre iné ciele," citujú LN z inzerátu.

Penta nemá žiadne spojenie s ruskými tajnými službami, bezpečnostnými službami ani žiadnymi inými štátnymi bezpečnostnými službami," uvádza Penta podľa LN v inzeráte a dodáva, že je hrdá na to, že sa teší dôvere českej vlády a má bezpečnostné previerky nielen české a poľské, ale i NATO.

Chýbajú dôkazy

Popri zverejnení inzerátu v poľskej tlači sa Penta proti obvineniam chystá brániť i žalobou na varšavské rádio RMF FM, ktoré informáciu o „ruskom pozadí" s odvolaním na Szczygla odvysielalo.

"Sme presvedčení, že minister Szczyglo nemá žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali obvinenie," povedal podľa poľského denníku Rzeczpospolita Marek Dopsiva, jeden z majiteľov a zakladateľov Penta Investments.

Odvrátenie podozrenia zo strany poľských tajných služieb je pre Pentu dôležité. V Poľsku plánuje skupina investovať vyše miliardu dolárov (asi 19 miliárd korún) a už teraz tam vlastní rozsiahlu sieť maloobchodu Žabka, lekární Dr. Max a ďalšie firmy.

Jaroslav Haščák, ktorý drži v Pente najväčšie podiely, denníku Rzeczpospolita povedal, že Penta má voľných 250 miliónov eur a je pripravená vydať na investície 500 miliónov eur.

Ochrana informácií

Pentu založilo päť investorov, ktorí sú teraz jedinými majiteľmi. Je ale ťažké si to overiť, pretože firma je zaregistrovaná na Cypre, kde sa informácie tohoto typu starostlivo chránia, pripomína Rzeczpospolita.

"To iba pomáha k šíreniu zvesti, ktoré sa okolo Penty objavujú už veľmi dlho. Pokiaľ firma nezverejní všetky dokumenty, samotné vyhlásenia nepomôžu," povedal novinám zamestanec jednej investičnej banky.

Správy o tom, že za Pentou stoja ruské peniaze, sa objavili v Poľsku potom, čo skupinu kúpila sieť Žabka. Cyprus je jedným z obľúbených miest pre zakladanie firiem s kapitálom ruských podnikateľov.

Začiatok v Číne

Doteraz zástupcovia Penty tvrdili, že kapitál pochádza z predošlých investícií piatich zakladateľov. Prednedávnom Marek Dospiva povedal, že spoločne s Haščákom peniaze začali zarábať v 80.rokoch v Číne, kde pracovali ako tlmočníci vo firme, ktorá vyvážala textil do Poľska.

Históriu svojich investícií Dospiva a Haščák prezradili podľa denníka Rzeczpospolita potom, čo sa v tlači začali objavovať obvinenia z toho, že za firmou stoja ruské tajné služby.

Skupina Penta je jedným z najdôležitejších investorov v Česku a na Slovensku. Pôsobí na trhu od roku 1994 a jej aktíva činia okolo 2,5 miliardy eur. Do skupiny patrí takmer 50 spoločností, ktoré sú okrem iného v Poľsku, Maďarsku a Nemecku.

Firma podľa denníka Rzeczpospolita nemení pohľad na poľský trh, ale nie je jasné, či svoj názor nezmenia firmy, s ktorými Penta rokuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:33