StoryEditor

Najslabší minister

03.03.2011, 23:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Pôvodne to vyzeralo tak, že najslabším ministrom bude novic Galko z SaS. Nakoniec však tento titul dobyl Figeľ.

Figeľov rezort sa tento týždeň rozpadol - vo všetkom dôležitom. Najskôr minister nestihol do konca februára predložiť program ozdravenia železníc. Potom sa v Bruseli zrútil jeho diaľničný plán. Európska komisia neprikývla na presun eurofondov z vedy na diaľnice. V stredu vláda zastavila Figeľov zámer prenajať bratislavské letisko. Vo štvrtok na tretí pokus konečne predložil program ozdravenia železníc, ale s ďalším prieťahom. O rušení spojov sa rozhodne až v máji. Čaká sa - opäť - na analýzu.

Motáka Figeľa by mohlo ospravedlniť, že jeho "politiku" komplikuje premiérka. Iste. Radičová po stretnutí s odbormi zastavila prepúšťanie v železničných firmách. Pri letisku zas za premiérkou (a SDKÚ) cítiť tlak viedenskej loby. Na druhej strane však Radičová od Figeľa žiada len samozrejmosti. Prepúšťaniu železničiarov mal predchádzať plán revitalizácie železníc, ktorý Figeľ nemal. Pri letisku minister nevedel obhájiť svoj návrh. Podobne to údajne vyzeralo aj v Bruseli. Figeľ navrhol zmeny v eurofondoch. A keď ho vyzvali, aby zámer podložil presnými argumentmi, naklonil hlavu na ľavý bok a zatváril sa bolestínsky...

Figeľ je najlepšie zarábajúci člen vlády. Spolu s prechodným platom eurokomisára dostáva 15 500 eur mesačne. Keď sa vyjednávalo o koaličnej dohode, Figeľ nechcel byť "iba" ministrom dopravy. Partneri mu museli sľúbiť, že ministerstvo sa kompetenčne rozšíri na "superrezort"". Potom Figeľ ešte trval na tom, aby nebol "iba" podpredsedom vlády, ale prvým podpredsedom... V porovnaní s týmto všetkým sú jeho pracovné výsledky - a schopnosti - mizerné.

Keby vláda fungovala ako firma, Figeľ by bol zrelý na odvolanie. Pre neschopnosť a nečinnosť. Figeľovi však tento osud nehrozí, pretože od roku 2009 sa hovorí, že je predsedom KDH. A v KDH majú niekedy pocit, že by to - vraj - svojím spôsobom tak trochu mohla byť pravda.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:47