StoryEditor

Veľká hospodárska kríza sa opakovať nebude (komentár dňa)

19.10.2009, 00:00
Keď sa 1.februára 2006 ujal svojej stoličky súčasný predseda FEDu Ben Bernanke, jeden z najväčších študentov hospodárskej krízy 30.rokov, v ekonomických kruhoch bolo jasnejšie ako bude FED riešiť blížiacu sa kreditnú krízu, ktorá však na pár mesiacov prerástla aj do hospodárskej.
Hospodárska kríza 30.rokov bola podľa názoru Bena Bernankeho spôsobená najmä nedostatočným zvýšením  peňažnej masy v hospodárstve USA. V roku 2002, 8.novembra, v príhovore pri výročí 90. narodenín Miltona Friedmana, Ben Bernake priznal chybu FEDu v monetárnej politike FEDu počas veľkej hospodárskej krízy, a sľúbil, že rovnakú chybu FED v budúcnosti neurobí. Kvôli obavám politikov z viac ako 25%  nezamestnanosti, ktorá sprevádzala krízu 30.rokov, bol 4 roky nato vymenovaný za predsedu americkej centrálnej banky FED. Obávať sa tak scenára veľkej hospodárskej krízy pravdepodobne nemusíme.

Aj vďaka zrušeniu Bretton Woodskému systému vo februári 1973 sa predposledná viac ako 50% korekcia na akciových v rokoch 1973 až 1974 skončila lepšie ako tá v 30.rokoch 20. storočia. Trhy v rokoch  1975 až 1976 posilnili o viac 70% a následne konsolidovali ďalšie 3 roky. Paradoxne tak rast cien komodít a tým aj inflácie koncom 70.rokov nominálne uchránil akciové indexy od výraznejších poklesov, ktoré nasledovali v rokoch 1937 až 1941, keď FED nedostatočne stimulov hospodárstvo v USA, a deflačná špirála brzdila ekonomický rast.

Podobný vývoj ako v druhej polovičke 70. rokov 20.storočia možno očakávať aj v najbližších rokoch, čoho nezávrtným indikátorom, je aj súčasný vývoj cien zlata a kurzu americkej meny voči väčšine svetových mien. Očakávať tak pravdepodobne môžeme posilňovanie amerického akciového indexu SP500 do začiatku budúceho roka k úrovniam okolo 1200 bodov, spojeného s oslabovaním amerického dolára a pozvoľným rastom cien zlata.

Oponentom monetárnej politiky FED, len pripomínam, že podobné krízy ako prežívame dnes a prežili sme v 20 storočí, zažilo hospodárstvo v USA aj v 18. a 19. storočí, keď neexistoval ani americký dolár ani FED, a hlavnou menou bolo zlato. Hlavnou príčinou vzniku kríz je cyklickosť, ktorá sprevádza voľný trh ako taký.

Najväčším problémom súčasnosti tak zostáva najmä neochota čínske vlády revalvovať čínsky Juan na úrovne, ktoré by zmenšili nerovnováhu finančných a obchodných tokov vo svete.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva CAPITAL MARKETS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:41