StoryEditor

Biele kone, lotri a mrchožrúti

09.03.2010, 23:00
Interblue včera zázračne vstala z mŕtvych. Do Bratislavy znenazdania docválala česko-americká trojica, ktorá o sebe tvrdí, že je novým vedením Interblue Group Europe.

"Spoločnosť si svoje záväzky zo zmluvy plne uvedomuje a je pripravená ich plniť," oznámil projektový manažér firmy František Jakoubek. Neznamená to nič menej, ako že si Interblue nárokuje zazmluvnených 35 miliónov ton emisných kvót.
Minister životného prostredia Jozef Medveď aj jeho šéf premiér Robert Fico preto majú vážny problém. Minulý týždeň totiž oznámili, že firme Interblue už nepredajú ani tonu "teplého vzduchu".
Dôvodom mal byť zánik pôvodnej zmluvy spolu so zánikom Interblue Group. Keďže nový majiteľ nekúpil firmu preto, aby považoval obchod za uzavretý, dá sa očakávať tvrdý boj. V hre je spomenutých 35 miliónov ton emisií, ktoré podľa zmluvy môžu od Slovenska kúpiť po 5,05 eura za tonu a následne predať za dvojnásobok. Pri prvej transakcii sme prerobili 70 miliónov eur, teraz je v hre viac než dvojnásobné manko. Zisk Interblue hravo pokryje aj dlh 15 miliónov eur, ktoré má firma Slovensku vyplatiť bonus za využitie peňazí z predaja emisií, tzv. zelených investičných schém.

Novovzniknutá situácia prináša do celej kauzy nové otázniky. Nie je totiž jasné, či ide o pokračovanie dopredu rozohraného scenára, na začiatku ktorého bol nevýhodný predaj emisií garážovej firme. V tom prípade by nový majiteľ Milan Růžička, štatutárna zástupkyňa Natalie Goff a Jakoubek boli len ďalšími v sérii bielych koní. Zohrali by tak svoju epizódnu rolu, podobne ako minister Ján Chrbet či bývalá konateľka Jana Lütken. Lotri v pozadí celého biznisu majú totiž úplne inú adresu, ako masívne medializované figúrky.

Druhou možnosťou je, že nové postavy v príbehu sú "len" mrchožrúti, ktorí si ulovili umierajúce Interblue. Firma totiž mala po odchode Lütken odísť do stratena. Namiesto toho sa majiteľom Interblue podarilo zbaviť sa nepríjemného bremena a firmu predať. Růžička a spol. si zrejme vyhodnotili zmluvu ako výhodnú pre Interblue a nevýhodnú pre štát.

V hre sú emisie, súdny spor, náhrada škody. V hre sú desiatky miliónov eur, o ktoré príde Slovensko. "Musím si pozrieť tlačovú konferenciu. Určite dáme stanovisko," oznámil včera Fico. Namiesto nekonečných stanovísk by mal začať konať a podať vo veci žalobu. Inak sa správa ako lotor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:55