StoryEditor

Fond veští krajinám ďalšie problémy

29.09.2009, 00:00

Podľa Medzinárodného menového fondu čakajú Lotyšsko, Ukrajinu a Island ďalšie problémy, ktoré môžu vyústiť do ďalších finančných injekcií. Vyplýva to z najnovšej správy, v ktorej fond analyzuje 20 krajín využívajúcich jeho finančnú pomoc. Štáty budú čeliť pomalému oživeniu ekonomiky a rozpočtovým ťažkostiam.

Ďalšie ťažkosti
Aj napriek náznakom stabilizácie a dobrému využívaniu úverov niektoré štáty budú potrebovať ďalšiu pomoc. "Oživenie v krajinách zapojených do úverového programu bude pomalé a rizikové,“ cituje správu agentúra Bloomberg. Štáty čakajú problémy s fiškálnou politikou v najbližších rokoch. Ako o problémových správa hovorí najmä o Lotyšsku, Ukrajine a Islande. Rýchlemu zotaveniu bude podľa fondu brániť oslabený bankový a súkromný sektor. Je tiež pravdepodobné, že obyvateľom klesnú reálne príjmy.

Poznačené krízou
Podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa majú tieto tri krajiny problémy v bankovom sektore a čelia masívnemu štátnemu zadlženiu. "Záujem o štátny dlh týchto krajín je extrémne nízky, a tak potrebujú na splácanie svojich záväzkov pomoc zvonku,“ hovorí Boros.

Island sa dostal do problémov po kolapse domácich bánk. "Islanďanom siahajú po prudkom oslabení koruny do peňaženiek aj vyššie splátky pôžičiek v cudzích menách, ku ktorým sa Islanďania uchýlili v dôsledku vysokých domácich úrokov,“ hovorí Boros. Nižšia kúpna sila v krajine sa tak negatívne prejavuje na ekonomickej aktivite a aj na výbere daní.

"Spotrebiteľské pôžičky v cudzích menách spôsobili mimoriadne problémy aj Ukrajine a Lotyšsku, kde bol ich objem dokonca podstatne vyšší ako v domácich menách,“ hovorí analytik. Lotyšská vláda sa snaží udržať pevný kurz k euru, čo spôsobuje problémy domácim firmám. Ukrajine sa kurz udržať nepodarilo.

Na pomoc fondu bolo odkázané aj Maďarsko, ktoré o úver požiadalo ako prvá krajina Európskej únie. Budapešť od fondu dostala úver za viac ako 12 miliárd dolárov, túto krajinu však vážnejšie problémy nečakajú. "Makroekonomická a fiškálna politika v Maďarsku sú na správnej ceste,“ konštatuje správa.

Miliardy na pomoc
Od septembra 2008 fond krajinám v problémoch poskytol už 75 miliárd dolárov. Kríza obmedzila príjmy štátnych pokladníc štátov. "Musia buď výrazne škrtať vládne výdavky, alebo sa snažiť požičať si na kapitálových trhoch,“ vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Ak krajine investori neveria, neostáva jej podľa Mušáka nič iné, ako sa obrátiť na medzinárodné inštitúcie o pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:55