StoryEditor

Miera nezamestnanosti prekonala očakávania

08.03.2010, 10:41
Týždeň na akciových trhoch začal rastom, prekvapením bol pokles miery nezamestnanosti v Eurozóne za január na 9.9 percenta.

Neskôr si investori vybrali časť ziskov a ceny akcií mierne klesli, no pred zverejnením americkej miery nezamestnanosti prevládala opäť nákupná nálada. Napriek očakávanému rastu na 9.8 percenta, sa miera nezamestnanosti v USA za mesiac február nezmenila a ostala na úrovni 9.7 percenta.

Ceny európskych akcií rástli najmä v bankovom a automobilovom sektore. Prevažne všetkým akciovým indexom v Európe sa darilo, turecký index ISE National 30 posilnil o 6 percent a holandský index AEX vzrástol až o 6.6 percenta na 339 bodov. Maďarská OTP Bank oznámila, že dosiahla vo 4. kvartáli 2009 čistý zisk 20.4 miliárd forintov oproti strate 60.7 miliárd forintov pred rokom, čím prekonala očakávania analytikov o 32 percent. Manažment banky oznámil, že OTP Bank hľadá akvizície na trhoch v Rumunsku, Srbsku, Chorvátsku a na Slovensku.

Akcie OTB Bank dostali niekoľko zvýšených odporúčaní na nákup a posilnili o 10.3 percenta na 6010 forintov. Vlastník tureckej poisťovne Aksigorta AS, Haci Omer Sabanci Holding AS, oznámil, že hľadá poradcu na predaj podielu v spoločnosti. Spoločnosť hľadá pre joint venture veľkého medzinárodného investora. Pozitívna správa vyhnala cenu akcií spoločnosti Aksigorta smerom nahor a akcie zaznamenali rast o 23 percent na 1.95 tureckých lír.

Tento týždeň budú absentovať významnejšie makrodáta, preto očakávame pokojné obchodovanie a nadviazanie na pozitívnu obchodnú náladu zo záveru týždňa. Spoločnosti ťažiace meď by mohli profitovať z rastu jej ceny potom ako zemetrasenie v Čile zastavilo ťažbu tejto komodity v krajine. Medzi poslednými by mali oznámiť výsledky za posledný štvrťrok minulého roka spoločnosti ako EADS, E.ON, RHI a Wolkswagen.

 Vladimír Gešperík

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:46