StoryEditor

Hádaj, kto nepríde na večeru

16.04.2010, 00:00
Hádaj, kto príde na večeru, znie názov filmu z konca 60. rokov o bohatej americkej slečne, ktorá privedie na rodinnú večeru mladého úspešného lekára, lenže je to "černoch" (ako by sa povedalo vtedy) alebo "afroameričan" (ako by sa povedalo dnes).

A rodičom trochu trvá než to strávia. Po niekoľkých dramatických zápletkách všetko dobre dopadne. Prezident Barack Obama akoby bol symbolom premeny Ameriky za tých posledných štyridsať rokov.

V súvislosti s Obamovou návštevou v Prahe by sa však mohlo oživiť heslo v podobe "Hádaj, kto nepríde na večeru" (na podpis zmluvy) ... Zoznam by mohol byť zrejme dlhý.

Kým sa Amerika v 60. rokoch zbavovala rasových predsudkov, ukážkou našej dospelosti v roku 2010 je, že sa jej elity ešte len učia, že ak má niekto iný politický názor, nevylučuje ho to z účasti na dôležitej a prestížnej akcii. Namiesto apartheidu rasového tu máme apartheid názorový.

Keď "Madamme Non" začína kývať

Osud pomôcť alebo pôžičky Grécku dohodnutej európskymi ministrami financií bude podľa všetkého ešte dramatický. Reakcie nemeckých médií na zmeny v plánoch (pôžička je väčšia, za netrhový úrok a eurozóna má pomôcť pred MMF, nie po ňom) je totiž drvivá a ťažko si predstaviť, že to s politikmi nepohne.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung tvrdí, že pôžičku bude ešte možné zrušiť, že Nemecko má ako každý právo veta. Každopádne to vyzerá, že sa Merkelová dostala do veľkých politických problémov. Nastavovala rôznu tvár partnerom v únii a domácemu publiku a teraz nevie, ako z toho von.

Der Spiegel tvrdí, že dohoda ide proti všetkému, čo až doteraz kancelárka sľubovala voličom. Z "Madame Non" sa vraj stala nekredibilná figúra. Časopis sa vysmieva názoru hovorcu kancelárky, že Grécko možno o pomoc vôbec nepožiada.

Opoziční sociálni demokrati sú, samozrejme, radi, že Merkelovej sa nepodarilo odsunúť dohodu až za májové voľby v Severnom Porýní-Vestfálsku. Tu je dobré pripomenúť názor mnohých politológov: v Nemecku sú vlastne stále nejaké dôležité voľby a v únii sa nič nepohne dopredu, kým Nemecko nezjednotí termíny regionálnych volieb, čo sa podľa mnohých stane, až naprší a uschne.

Euro a ponáhľanie sa

Zosnulý guvernér poľskej centrálnej banky Slawomir Skrzypek pred smrťou poslal článok do Financial Times. Má titulok "Poľsko by sa nemalo s upísaním sa euru ponáhľať".

Otázka je, o akom ponáhľaní tu môže byť reč, keď napríklad Slovensko alebo Slovinsko už eurom platia. Všeobecne sa čaká, že pozície odporcov prijatia eura teraz v Poľsku mierne oslabia, ale "ponáhľať" sa rovnako nikam nebude.

Už preto, že o zhone nemôže byť ani reči a tiež preto, že ponáhľať a tlačiť nebude ani súčasná eurozóna.

Jan Macháček

autor pracuje v týdeníku Respekt

ihned.cz

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:30