StoryEditor

Svetová kríza má aj svojich víťazov

11.10.2010, 00:00


Celosvetová hospodárska a finančná kríza sa postupne mení na krízu sociálnu a morálnu. Zatváranie podnikov, zvyšovanie nezamestnanosti, nárast drobnej kriminality, krachy bánk a strata starých sociálnych istôt postupne dotvárajú podobu krízy. Je však isté, že s krízou prichádzajú aj víťazi. Ich úspech znásobuje úpadok ostatných.
Svet sa neponaučil z prvej svetovej vojny. Inak by nedopustil druhú. Terajší konflikt demokracie s terorizmom je opäť argumentáciou zbraní. Po veľkej hospodárskej kríze a období postupnej globalizácie a rastu prichádzajú ďalšie problémy. A to v určitých časových periódach. Dokazuje to aj aktuálna situácia. Bez ohľadu na to, či jej dáme prívlastok krízy svetovej, hospodárskej, ekonomickej, prípade sociálnej. Nerobme si preto ilúzie, že bude posledná a ľudstvo sa ponaučí. Naša občasná strata pamäti spôsobuje mechanické opakovanie dejín, aj tých jej nepríjemnejších udalostí.
V poslednom období sa svetový globálny poriadok vyvíjal v neporiadku. V tomto chaose má však niekto veľmi dobrý prehľad. A slušné zisky. Najväčší záujem o nasadenie "umelého dýchania" pre grécku ekonomiku majú banky, ktoré im doposiaľ dávali falošné vitamíny. Zadlžovanie USA je cestou k prosperite Ázie. Presun fabrík zo Slovenska spôsobuje radosť v iných krajinách. Svetová kríza je zmenou v doterajšom spoločenskom usporiadaní. Mieša karty pre novú hru. Hoci ešte nie sú rozdané, už vieme predpovedať, komu zostane čierny Peter a kto dostane žolíky. Z celosvetovej krízy sa stáva problém niektorých kontinentov a vybraných ekonomík. Veď tempo rastu hrubého domáceho produktu Číny sa podľa odhadov tento rok zrýchli na 9, 5 % z minuloročných 9, 1 %. Podľa analytikov agentúry Bloomberg ekonomika Japonska zosilnela o 4, 9 % a predstihla tak aj rast USA. Dokonca rastie rýchlejšie ako krajiny eurozóny.

Skôr či neskôr spoznáme víťazov svetového konfliktu. Víťazov vojny bez nábojov. Môžeme predpokladať, že sa zmenia pomery síl a bohatstva v prospech Ázie -- Japonska a hlavne Číny, ktorá zo svojich devízových rezerv úveruje Spojené štáty a eurozónu a kapitálovo vstupuje do západných koncernov a bánk. Žijeme v období, ktoré na určitý čas prekreslí mapu ekonomického vplyvu...

Ekonomické správanie človeka i spoločnosti má svoje jasné zákonitosti. Tie odrážajú nielen naše možnosti, ale aj sny, ktoré sa neplnia ľahko a odoláva sa im ťažko. Túžba vyskakovať viac ako to dovoľuje kreditka, žiť si nad pomery a opierať sa o neistoty, bola silnejšia ako život v pravde. Preto virtuálne finančné operácie a rozhadzovanie neexistujúcich peňazí nespôsobili len krivenie hospodárskej politiky a prirodzených zákonov trhu. Boli to skúšky z histórie a lekcie zo života. Kvôli tomu sme si ani len nemali pripustiť, že debet na účte bude bežným štandardom. Mali sme myslieť na hrozbu v podobe ľudskej chamtivosti, ktorá môže mať rôzne prejavy. Napríklad aj také, že krajiny budú viesť paralelné účtovníctvo, pristúpia k falšovaniu výkazov a za samozrejmosť budú považovať splácanie úverov pôžičkami.

Je iba na ľuďoch, či v sebe dokážu potlačiť a krotiť svoje vášne, keďže sú epicentrom podnikania a kľúčom ku všetkej spotrebe. Trpíme historickou stratou pamäti, no napriek tomu môžeme pohľadom do minulosti hľadať východiská pre dnešok. Ľudstvo opäť raz otupelo stratou miery a pokory. V neľahkých časoch a kvôli nárastu cien, znižovaniu platov a životom v sociálnej nestabilite sme paradoxne zbohatli. O poznanie. Vďaka momentálnym skúsenostiam a trpkému poznaniu máme cennú skúsenosť: Bez pokory a skromnosti môžeme kráčať po zlatom chodníku, akurát nás zavedie do slepej uličky. Toto poznanie je omnoho lepšie ako hľadať pravdu v klamstvách.

Michal Kaliňák,
politológ

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:12