StoryEditor

Nepokoje ženú ceny ropy iba dočasne

09.02.2011, 23:03
Autor:
lulu
Nepokoje iba dočasne akcelerujú rast cien čierneho zlata, tvrdí Vladimír Gešperík z Capital Markets.

Komodity v poslednom období prudšie rastú. Bude rast cien pokračovať?
Uhlie a ropa budú rásť, pokiaľ bude rásť svetové hospodárstvo. Amerika by mala rásť tento rok tempom 3%, Európska únie 2% a krajiny BRICK tempom 7% až 8%.

Hrozí ďalšia potravinová kríza?
Nedostatok potravín je zhodou okolností dôsledkom zlého počasia v kľúčových oblastiach v Rusku a na Ukrajine. Ceny začnú opäť výrazne klesať, keď bude jasné, že úroda obilia a ryže bude opäť tento rok v normále. V zásade platí, že svetové hospodárstvo dokáže uživiť obyvateľstvo pri priemernom počasí aj s rezervou. Minulý rok bol naozaj veľmi špecifický a svojím spôsobom výnimočný, keď suchá, požiare spolu s povodňami ničili okolo tretiny svetovej produkcie.

Akú rolu v tomto všetkom zohrávajú protesty, naposledy v Egypte či Tunisku?
Výdavky obyvateľstva rozvojových krajín sú z veľkej časti tvorené najmä výdavkami na potraviny. Nárast cien potravín slovenský, prípadne americký spotrebiteľ, ktorého výdavky na potraviny tvoria 10 až 30% celkových výdavkov, dokázal absorbovať. Tunisania a Egypťania boli tiež nespokojní s blahobytom, v ktorom žili hlavy a rodiny vládnucej vrstvy. Najmä cena ropy je výrazne ohrozovaná vývojom v arabskom svete.

Čaká ropu výrazné zdražovanie, či ide len o obavy z rozšírenia nepokojov?
Dlhodobo bude cena ropy rásť, pokiaľ bude rásť svetové hospodárstvo a nenájde sa alternatíva, ktorá bude lacnejšia a reálne rozšíriteľná. Nepokoje iba dočasne akcelerujú rast. Prípadný rast nad 130 dolárov za barel bez vojenského konfliktu by bol iba dočasný a hrozil by návrat k normálnemu rastu až 10 až 20% ročne.

Ak sa rozšíria nepokoje do arabského sveta, čo sa stane s ropou?
Ak by časom došlo k vojenskému konfliktu v tomto regióne medzi arabskými krajinami a Izraelom, ceny by sa mohli hravo dostať na 200 či 300 dolárov za barel ropy.

Môžu sa zobraziť rastúce ceny bavlny do cien oblečenia?
Cena bavlny pri značkovom oblečení tvorí možno 10% ceny oblečenia, teda ani dvojnásobné ceny bavlny by nemali zdražiť oblečenie v bežných obchodoch. Najlacnejšie tričká predávané na rôznych trhoviskách však mierne zdražiť môžu, tam totiž cena suroviny tvorí aj polovicu ceny.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:53