StoryEditor

Tvorba pracovných miest v USA je najvyššia za 3 roky

06.04.2010, 10:06
Uplynulý obchodný týždeň bol pre väčšinu akciových trhov v Európe skráteným z dôvodu veľkonočných sviatkov.

Makrodáta týždňa týkajúce sa vývoja na americkom trhu práce za mesiac marec prišli až v piatok, kedy väčšina burzových parketov, vrátane toho amerického bola zatvorená. Americká ekonomika vytvorila v marci spolu 162 tisíc pracovných miest, čo je najviac od marca 2007, ale pod očakávaním trhu na úrovni 184 tisíc.

Pozitívne makrodáta prišli aj z nemeckého trhu práce, keď počet nezamestnaných v marci neočakávane klesol o 31 tisíc a miera nezamestnanosti poklesla na 8 percent z februárovej úrovne 8.1 percenta. Z akciových indexov sa najlepšie darilo tureckým akciám, keď index ISE NATIONAL 30 vzrástol o 2.7 percenta na 73101 bodov.

Týždenný rast o viac ako 2 percentá zaknihovali aj burzy vo Varšave (+2.3 percenta) a v Ľublani (+2.03 percenta). Developerská spoločnosť Orco Property Group oznámila pokles straty za rok 2009 na 250.6 milióna eura oproti 390.6 miliónom eur, ktorú vykázala v roku 2008. Tržby celkovo klesli o 16 percent na 251.5 milióna eur. Spoločnosti sa podarilo predĺžiť súdnu ochranu pred veriteľmi do 25. júna t.r.. Akcie spoločnosti v závere týždňa oslabili o 4.7 percenta na 190.6 českých korún.

Uprostred týždňa prišlo k dohode medzi najväčšími producentmi železnej rudy na svete spoločnosťami Vale a BHP Billiton s japonskými a čínskymi oceliarňami na zmene systému tvorby cien. Ceny železnej rudy sa tak nebudú dohadovať na rok dopredu, ale len na nasledujúci kvartál. Výkonný riaditeľ najväčšej oceliarenskej spoločnosti na svete, ArcellorMittal, vyhlásil, že cena ocele v tomto roku zdražie o približne 21 percent, pričom tento rast bude prenesený na plecia konečných spotrebiteľov. Akcie ArcelorMittal posilnili o 2.5 percenta na 33.7 eura.

Najvýznamnejšou správou, ktorá tento týždeň príde z Eurozóny bude konečný údaj o vývoji ekonomiky Eurozóny v poslednom kvartáli minulého roku spolu s údajmi o vývoji priemyselných objednávok v Nemecku. Nestabilitu môžu priniesť správy ohľadom vývoja situácie týkajúcej sa štátneho dlhu Grécka.

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:49