StoryEditor

V úlohe roztlieskávačky sa ocitla Čína

28.06.2010, 17:41
V úlohe roztlieskávačky na akciových trhoch sa začiatkom týždňa, aj z dôvodu absencie významnejších makrodát, ocitla Čína (na snímke čínsky prezident Chu Ťin-tchao).

Konkrétne čínska centrálna banka, keď ešte v priebehu víkendu zverejnila svoje rozhodnutie o nižšej intenzite riadenia čínskej meny juanu, čím pred zasadnutím G-20 v Toronte vyšla v ústrety svetovým ekonomickým veľmociam, ktoré vnímajú tento krok ako pozitívny impulz k oživeniu svetovej ekonomiky.

Index IFO, mapujúci podnikateľskú dôveru v Nemecku, ktorý napriek očakávanému poklesu o 0.3 bodu vzrástol o túto hodnotu na 101.8 bodov, nechával tiež všetko otvorené. Investorov znechutili postupne prichádzajúce podpriemerné makrodáta, ako prekvapivo nízke predaje domov v USA, ktoré prepadli o 204 tisíc v prípade nových resp. o 110 tisíc v prípade predajov existujúcich domov.

Spomalilo sa aj tempo rastu HDP v USA, keď anualizované údaje o vývoji HDP za prvý kvartál 2010 dosiahli rast 2.7 percenta, zaostali však za odhadmi analytikov, ktorí predikovali nezmenenú úroveň rastu, a to 3 percentá. Úroková sadzba FED-u naďalej ostáva na historicky najnižšej, dlhodobo nezmenenej úrovni 0.25 percenta.

Červený odtieň trhových indikátorov majú z časti na svedomí aj neobyčajne nízke priemyselné objednávky v Eurozóne, ktoré na mesačnej báze za apríl dosiahli spomalený rast 0.9 percenta, pričom sa očakávala pozitívna, takmer dvojnásobná zmena. Z hľadiska sektorov sa veľkým prepadom najúspešnejšie vyhýbali priemyselný sektor a sektor bežnej spotreby. Menový pár euro s dolárom sa na tento nie veľmi priaznivý vývoj nečinne prizerali, na konci týždňa sa jedno euro obchodovalo za 1.2369 dolára.

Takmer štvorpercentný rast cien akcií rakúskeho prevádzkovateľa poštových služieb bol v období globálnych poklesov príjemným prekvapením. Austrian Post začala rásť najmä po tom, ako zverejnila správu o akvizícii Electronic Bill Presentment and Payment (EBPP GmbH), spoločnosti zaoberajúcej sa poskytovaním elektronických platobných riešení. Zvýšenie cieľovej ceny na 23 eur, ako aj zvýšenie odporúčania zo strany JP Morgan na neutral, spoločnosti Austrian Post taktiež prospeli. V duchu MS vo futbale očakáva Adidas výrazný rast tržieb v oblasti predaja futbalových produktov, v rekordnej výške 1.5 miliárd eur, čím zvýšil svoj pôvodný výhľad až o 15 percent.

Hlavným katalyzátorom tohto rastu by podľa vyjadrení spoločnosti mal byť práve prebiehajúci svetový šampionát vo futbale v Južnej Afrike. Akcie spoločnosti síce z tejto skutočnosti dokázali ťažiť, neskôr sa však prispôsobili trhovému sentimentu a týždeň uzavreli s 2.61 percentným poklesom. Tento týždeň očakávame rast nákupného apetítu investorov, hlavne však jeho povzbudenie prichádzajúcimi makrodátami, ako májové priemyselné objednávky, vývoj nezamestnanosti za jún a údaje o predaji motorových vozidiel v USA, resp. Index PPI a maloobchodné predaje v Eurozóne.

 Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:50