StoryEditor

Nelikvidujme rozvojové fondy

01.10.2010, 00:00

Rozhodnutie vlády zrušiť Agentúru pre podporu malého a stredného podnikania vyvoláva otázniky, čo bude s tzv. rozvojovými fondmi, ktoré pod ňu spadajú. Podstata týchto fondov by sa mala zachovať. Činnosť fondov rizikového kapitálu totiž úzko súvisí s inováciami.
Prečo sú dnes potrebné inovácie? Existuje jednoduchý dôvod.

Inovácie sú komercionalizované výsledky vedy, výskumu a vývoja. Bez financovania vedy a výskumu sa nemôžu na svete objaviť nové výrobky, technológie či nové podnikateľské modely, ktoré prinášajú pracovné miesta a reprodukujú kapitál.

Súčasný stav globálnej ekonomiky, ktorá stagnuje, je výsledkom inovačnej pauzy, teda takého stavu, keď sa na trhu dávno neobjavila novinka, ktorá by mala vplyv na veľkú časť globálnej ekonomiky.

Veľké krajiny ako Rusko a USA si uvedomujú, že bez financovania vedy, výskumu a samotných inovácií nie je možný pohyb ekonomiky. V čase poklesu ekonomík je pre každú krajinu najdôležitejšie investovať do inovačných procesov. Ako funguje inovačná politika v praxi je v značnej miere závislé od toho, ako funguje národný inovačný systém.
Z analýzy skúseností mnohých krajín vyplýva, že najrozšírenejšou formou podpory inovácií je financovanie fondov rizikového kapitálu. Vo svete riadia štátom poskytnuté finančné prostriedky renomovaní správcovia fondov rizikového kapitálu. Na Slovensku sa vždy namiesto reálneho riešenia problémov vymyslí inštitúcia.

Fondy rizikového kapitálu na Slovensku zriadila, ale neriadila Národná agentúra pre malé a stredné podnikanie. Pre to, aby fondy fungovali, nie je potrebná žiadna špeciálna inštitúcia. Najviac sú potrební manažéri, ktorí vedia, aký je potenciál uplatnenia výsledkov vedy, výskumu a vývoja na trhu. Stručne povedané, fondy rizikového kapitálu využívajúce verejné finančné zdroje sú potrebné. Ich investičnú politiku a jednotlivé operácie by nemali riadiť "ekonómovia", ktorých jedinou skúsenosťou je to, že včera, dnes a aj zajtra budú nosiť aktovku popredného súdruha. Mali by to byť manažéri, ktorí sa vyznajú v riadení podnikov, môžu uplatniť analytické poznatky vo vývoji toho-ktorého sektora ekonomiky vo svete a vedia ako funguje financovanie začínajúcich podnikov alebo inovačných projektov. To, že zanikne Národná agentúra pre malé a stredné podnikanie, neznamená, že na Slovensku by nemali existovať fondy rizikového kapitálu, ktoré budú riadiť profesionáli a nebudú mať na ne dosah politické kreatúry z modrého, červeného, zeleného či hnedého politického spektra.

Vladimír Bačišin, ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:59