StoryEditor

Kozmetická chyba predaja Dexie

11.11.2010, 23:00

Predaj slovenskej Dexia banky sa stal po pomerne dlhšom čase zaujímavou udalosťou v domácom bankovom sektore, v ktorom sa už počas dlhšieho obdobia nič vážnejšie nestalo. A to aj napriek finančnej kríze, ktorá v uplynulom období západným bankovým systémom pomerne dosť zatriasla.

U nás sa to výraznejšie prejavilo iba na Dexii. Ostatné banky síce pocítili krízu na svojej ziskovosti, no nebolo to nič dramatické. Dexia však v roku 2008 prerobila 82 miliónov eur na sprostredkovaní devízových obchodov. Išlo predovšetkým o obchody spoločnosti Ritro Finance s juhoafrickým random a problémy s uzatvorením tejto pozície. Dexia následne prehrala spor s Ritrom o ďalších 138 miliónov eur, na rade je ešte odvolací súd. Nič z toho by sa však nebolo stalo, ak by finančná kríza neprišla. Ak aj áno, tak určite nie v tomto rozsahu.

Samotný predaj slovenskej Dexie bol tiež vyvolaný krízou. Konkrétne finančnou pomocou, ktorú dostala matka tejto banky s podmienkou, že bude musieť časť svojho majetku predať.

Na Slovensku tak zrazu vznikla výnimočná akvizičná možnosť. Šanca, ktorá sa nemusí veľmi dlho opakovať. A tak po Dexii, aj napriek jej problémom, vyštartovali viacerí. Vyhrala Penta. No nevieme, za akých podmienok. Aj preto sa už z radov neúspešných uchádzačov ozval hlas, že to celé nemuselo byť fér...

Faktom však je, že tento kaz predaja je primárne kozmetický. Nepochybne by vyzeralo lepšie, ak by spolu so zverejnením predaja bola oznámená aj cena, ako aj to, či sa banka predávala očistená o pohľadávku Ritro Finance, alebo nie. Na druhej strane tu však nešlo o privatizáciu verejného majetku, a tak sú podmienky, na ktorých sa predávajúci s kupujúcim dohodli, primárne ich vec. Ibaže by si Európska komisia, ktorá predaj nariadila, myslela niečo iné. Zatiaľ to však vyzerá, že na to nemá dôvod.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:08