StoryEditor

Ťažké rozhodnutie pre Európu

02.07.2004, 00:00
Zlé jazyky tvrdia, že globalizácia znamená iba jedno -- napríklad panika investorov v New Yorku sa lusknutím prsta rozšíri do celého sveta. V čase finančných problémov a kríz, presahujúcich hranice či kontinenty s tým treba viac či menej súhlasiť. Dôkazom, toho sú aj možné vplyvy rastu úrokov v USA.

Zlé jazyky tvrdia, že globalizácia znamená iba jedno -- napríklad panika investorov v New Yorku sa lusknutím prsta rozšíri do celého sveta. V čase finančných problémov a kríz, presahujúcich hranice či kontinenty, s tým treba viac či menej súhlasiť. Dôkazom toho sú aj možné vplyvy rastu úrokov v USA.
Čas superlacných úverov v tejto krajine sa asi na dlhšie skončil. Stredajšie zvýšenie bude pravdepodobne len prvým zo série. Rozhodnutie Washingtonu zrejme prinúti aj Európsku úniu, aby prijala opatrenia. Paradoxne, najväčší tlak na zmeny v hospodárskej politike nemusí byť priamy, ale môže viest okľukou. A to cez druhý koniec sveta -- Peking.
Čína sa čoraz viac začína skloňovať vo všetkých investičných príručkách. V posledných rokoch krajina uskutočnila viaceré ekonomické reformy a dala tak základ razantnému rastu. Jeho následkom je stále sa zvyšujúci hlad po investíciách a tovaroch.
A tak akosi všetci v Európe dúfali, že nech už sa stane s trhmi čokoľvek, najľudnatejšia krajina sveta to svojimi nákupmi vykompenzuje.
Týmto nádejam asi už odzvonilo. Najľudnatejší štát sveta čelí riziku, ktorým je prehriatie ekonomiky. Nákupná horúčka a následný kolaps na trhu je nočnou morou každej vlády. Pred niekoľkými týždňami sa čínsky premiér vyjadril, že je potrebné tento rast stlmiť. Miestna vláda okrem administratívnych regulácií v súlade s marxistickými príručkami získala ďalšieho spojenca. A tým sú vyššie úrokové sadzby v USA. Tento krok otvoril priestor, aby aj Čína prijala podobné opatrenia. Zabila by tak dve muchy jednou ranou. Znížila by hrozbu bubliny a takisto by ostal pomer medzi úrokmi v Číne a USA zachovaný. Prípadne by sa mohol ešte znížiť. To by zabránilo veľkému prílevu kapitálu a tlaku na zhodnotenie čínskej meny. A to je to posledné, čo by vzhľadom na export mohlo Číne chýbať.
Zlá správa pre Európu je jasná. Nemožno donekonečna rátať s tým, že Čína už kúpi všetko. O to znepokojivejšie vyznieva tvrdenie jedného z analytikov, že okrem exportov do Ázie sa v ekonomike Európskej únie nič významné nedeje. Preto budú najbližšie kroky Európskej centrálnej banky viac ako zaujímavé. Aj keď na včerajšom zasadnutí sa nič mimoriadne nestalo, pravdepodobne sa časom dostane pod dvojitý tlak. Nízke úroky podporia infláciu, príliš vysoké môžu stlmiť ekonomiku. Inflácia je pre centrálnu banku dôležitejšia, no hospodársky rast je to, čo treba ako soľ. Ťažké to rozhodovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:23