StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

05.09.2003, 00:00
The Guardian
Tak ako kedysi "hipisáci" hromadne tiahli do San Francisca, sťahujú sa teraz islamskí ozbrojenci do Bagdadu. Pre všetkých, ktorí chcú zaútočiť na amerických nevercov, je Irak ideálna strelnica. Masakre Američanov v Afganistane bráni hornatý terén, v Iraku sú Američania jednoduchým terčom. Napĺňa sa vyhlásenie amerického prezidenta Georgea W. Busha, že Irak je podhubím teroru. Podľa Busha to tak však bolo pred vojnou, v skutočnosti je to tak až teraz. (Slepý prorok George W. Bush, 4. 9.)

MF Dnes
Tak, ako to dnes vidíme, si Američania určite vyústenie vojny nepredstavovali. Vo svete sa ozýva kritika, že toto je zlá vojna. Treba vyjasniť si pojmy. Vojny sa obyčajne nekončia tak, ako by si tá či oná strana priala. A o vojnách, ktoré viedli Američania po druhej svetovej vojne, to platí dvojnásobne. V kórejskej vojne boli Spojené štáty rady, že zachránili južnú časť polostrova, z Vietnamu dokonca museli potupne odísť. V danom rámci studenej vojny však Američania bojovať museli, keď chceli uchrániť západný svet pred komunizmom. Kritici irackej vojny však upozorňujú, že v boji proti terorizmu je situácia úplne iná. Jeho bojové bunky sú rozložené po celom svete... Terorizmus by sa nikdy nemohol rozšíriť, keby nemal pevné pozadie v radikálne totalitných štátoch, v takých, ako bol režim Saddáma Husajna. (Zlá vojna v Iraku, Emanuel Mandler, 4. 9.)

Die Süddeutsche Zeitung
Americké problémy v Iraku pokračujú na Blízkom východe. Podobne ako sa im nedarí pomôcť Iraku na ceste k stabilnej demokratickej vláde, nedarí sa im vyriešiť blízkovýchodný konflikt tým, že upozorňujú Izraelčanov a Palestínčanov, zatiaľ čo prezident Jásir Arafat a premiér Mahmúd Abbás sa nachádzajú uprostred mocenského boja. Mierový plán načrtnutý v Akabe sa premenil na fatamorgánu. Bush si musí priznať, že za perfektne zinscenovaným plánom musia nasledovať činy. Keď sa Izrael a Palestínčania nebudú mať k činu, musia na spĺňanie mierového plánu dozerať jednotky NATO. (Plánovať plán, mitz, 4. 9.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:02