StoryEditor

Nenápadné Turecko veľa ukrýva

22.03.2010, 15:16
Negatívna obchodná nálada v úvode a závere týždňa nespôsobila na akciových trhoch žiadnu paniku a silný rast uprostred týždňa zabezpečil väčšine akciovým indexom aspoň mierne týždenné zisky.

Vo februári vzrástla inflácia v Eurozóne medzimesačne o 0.3 percenta a medziročne o 0.9 percenta. Úroková sadzba v USA ostala na úrovni 0.25 percenta a miera inflácie sa medzimesačne nezmenila.

Inflácia sa neustále drží na nízkej úrovni, čo nahráva dlhodobo nízkym úrokovým sadzbám ako v USA, tak aj v Európskej únii a podporuje rast HDP. Darilo sa najmä indexom juhovýchodnej Európy, rumunský index BET a turecký index ISE National 30 vzrástli o 5.1, resp. o 2.8 percenta. Maďarský index BUX skončil so ziskom 3 percent.

Zumtobel, rakúsky výrobca priemyselných svietidiel, oznámil 44 percentný pokles čistého zisku za prvých 9 mesiacov fiškálneho roka 2010. Úspora nákladov a reštrukturalizačné opatrenia nedokázali vykompenzovať menovú stratu, slabší dopyt a nižšie ceny. Tržby spoločnosti klesli o 8.1 percenta na 827.3 milióna eur.

Výhľad na najbližšie obdobie je mierne pozitívny, no investori akcie spoločnosti vypredávali. Akcie Zumtobel stratili 5.7 percenta a uzavreli na hodnote 15 eur. Morgan Stanley zvýšil odporúčanie pre turecké akcie na equal-weight. Turecký index sa vyznačuje vysokou likviditou a zároveň konkrétne správy zvyšujú na akciách ich volatilitu. Turecký BIM Birlesik Magazalar prekonal očakávania trhu a dosiahol za rok 2009 čistý zisk vo výške 212.9 miliónov tureckých lír, čo predstavuje oproti roku 2008 nárast až o 86 percent.

Spoločnosť prevádzkuje sieť diskontných supermarketov. Akcie spoločnosti prudko posilnili a uzavreli týždeň so ziskom 16.1 percenta na úrovni 79.5 tureckých lír. Očakávame, že predpokladané výpredaje na začiatku týždňa neskôr ustúpia a akciové trhy sa vrátia opäť k rastu. V tomto týždni bude v USA oznámený údaj o predaji nových domov, v Eurozóne sa očakáva, že nové priemyselné objednávky za január dosiahnu 2.2 percentný medzimesačný rast.

 Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:32