StoryEditor

Krízu bez ruky štátu neprežijeme (komentár)

06.10.2010, 12:00
Tak sme sa dozvedeli od českej hlavy štátu, že snáď "každý už chápe", že reagovať na krízu v podobe masívnych štátnych zásahov bolo chybné.

Je to pochopiteľne úplne naopak a v súvislosti s pádom banky Lehman Brothers sa asi oplatí to pripomenúť. Ako by to vyzeralo bez štátnych zásahov, si svet na niekoľko dní vyskúšal práve po 15. septembra 2008, kedy padli "Lehmani".

Vplyvy bankrotu boli také masívne, že hrozilo zrútenie celého svetového finančného systému a zmrazenie finančných tokov. Nezamrzli len akciové burzy alebo banky, ale zastavil sa aj obchod a častokrát aj výroba.

Dokonca aj finančne gramotní ľudia od Londýna po Ameriku si začali vo veľkom vyberať úspory z bánk. Mimochodom: masívny prepad priemyslu v Nemecku, ktorý nastal bezprostredne po americkej "finančnej" kríze, je snáď jasným dôkazom, že išlo o krízu "globálnu". Nehľadiac na masívne investície európskych bánk do amerických toxických finančných produktov.

Pečiatka na IPB

Všetkým ďalším bankám už musel štát pomôcť alebo si v nich nakúpiť podiel výmenou za štátnu pomoc. Banky sa neukázali ako príliš veľké na to, aby mohli padnúť, ale hlavne príliš prepojené na to, aby mohli padnúť. Ukázalo sa, že nešlo o nič ideologické, ale o kroky rozumné a praktické. Banky už však pomoc vrátili a zo štátneho podielu sa vykúpili.

Štát dokonca organizoval prevzatia problematických bánk inou súkromnou bankou "cez noc" ako v prípade prevzatia ústavu Washington Mutual spoločnosťou JP Morgan. Opäť išlo o správny štátny zásah, ktorý mimochodom potvrdil správnosť postupu českého štátu voči IPB v roku 2000.

Mnohé centrálne banky pristúpili k politike kvantitatívneho uvoľnenia - začali teda púšťať peniaze do systému výmenou za cenné papiere najrôznejšej kvality. Táto politika neviedla k vysokej inflácii, ako mnohí analytici sebavedome veštili už pre rok 2009. Opäť išlo o správny štátny zásah.

Pomoc americkej vlády koncernu General Motors je možno diskutabilná, no postup vlády bol tvrdý voči akcionárom aj odborom. Firma reštrukturalizovala nákladné penzijné záväzky, vstúpila späť na burzy a úvery riadne spláca. Nevznikli teda žiadne "Government Motors", ani sa nevyrábajú elektromobily podľa Obamovho, údajne ľavicového či zelene utopistického, diktátu.

Tak to bolo správne

Správne bolo aj zavedenie programu TARP, ktorý práve skončil. Programu, ktorý dovolil Georgeovi Bushovi aj Barackovi Obamovi, aby rýchlo uvoľnili zdroje vo výške 700 miliárd dolárov bez toho, aby ich Kongres, ako to má vo zvyku, "mikromanažoval".

Moderná ekonomika je absolútne prepojená a pád dodávateľov automobilového priemyslu (napríklad) by spôsobil zbytočný zánik inak zdravých firiem (ako bol napríklad Ford). TARP celkovo pomohol zachrániť Spojené štáty pred zrútením a pomohol zachrániť systém úverov, ktorému hrozilo, že sa úplne vyparí.

Ako každý produkt legislatívy mal TARP veľa chybičiek na kráse, ale celkovo bol správny a jeho prijatie možno chápať ako poučenie z veľkej hospodárskej krízy 30. rokov. Podobne môžeme nazerať na nemecké šrotovné, ktoré bolo schválené v čase, keď sa nemecký priemysel prepadol o hrozivých štyridsať percent.

To nie je oslava všemocného štátu. V normálnych časoch sa štát do trhu pliesť samozrejme nemá, okrem dohľadu nad pravidlami hry a prísneho vymáhania štandardné regulácie. V krízových situáciách zasahovať musí a v prípade americkej vlády je dobre, že tak urobila a nepodľahla volaniu dogmatikov a fundamentalistov.

Jan Macháček

autor pracuje v týždenníku Respekt

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:50