StoryEditor

Budete pripravení?

27.06.2012, 00:00

Dnes bola morská hladina úplne iná ako včera. Videl som to už z diaľky, že chrbty vĺn sú oveľa vyššie a búrlivejšie. Fúkal vietor od mora na pevninu a napriek čistej oblohe nebolo tak teplo. Chvíľu som musel zastaviť a zahľadieť sa priamo na more, či sú tam. Odlesk slnka bránil viditeľnosti, a tak som podišiel ešte bližšie, aby som mal istotu. Dnes bol ten deň, ktorý milujú. Je to už sedem rokov, keď som ich pozoroval prvýkrát. Surfisti.

Keď sme bývali v Los Angeles, vybrali sme si časť, ktorá je priamo pri mori a volá sa Santa Monica. Každé ráno som chodieval behávať a čerpal som energiu z atmosféry, ktorá vás okamžite pohltí. Každé ráno som ich sledoval, ako sa v čiernych neoprénoch, trochu nemotorne, ako tučniaci, vnárali do vĺn oceána. Či bolo teplo alebo zima, chodili so svojou vášňou a odmenou im bola niekedy len jedna väčšia vlna za celú hodinu.

Sledoval som ich hodiny, ako sedia na doske, s nohami ponorenými do studeného oceánu a s pohľadom upreným na horizont. Ubiehali minúty a oni čakali, čakali a čakali. Potom prišla väčšia vlna, vyhupli sa na dosku a už ich more unášalo. Niektorí to však nedokázali a okamžite padali do vĺn. A potom opäť ten istý proces, znova a znova. Ako som ich pozoroval, uvedomil som si paralelu ľudského snaženia sa a túžby byť v niečom lepší.

Či sú to surfisti, športovci, manažéri alebo podnikatelia, alebo ktokoľvek kto zatúži po svojej „vlne“, vždy je proces ten istý. Sú to hodiny a hodiny tréningu, odriekania, sebazaprenia, prekonávania prekážok, bojovania s „vetrom“ a často s nepochopením okolia. A v tom procese ľudského snaženia zbadáme, že niekto sa pokúsil raz, iný stokrát a ten víťaz už ani počet pokusov nepočíta. Pred veľkými vlnami je dobré najprv trénovať na menších.

Tak ako pre surfistu, pre každého človeka v živote platí – malá vlnka, malá výzva, malé riziko, malý zážitok. Čím je vlna väčšia, tým je väčšia výzva, tým je väčšie riziko, tým je väčší zážitok, tým menej ľudí to dokáže. Čím je človek lepšie trénovaný, lepšie pripravený, tým väčšiu „vlnu“ zvládne. Niekoho vlna prevalcuje a niekto sa na nej dokáže viezť. Trénujte s vierou, že keď príde tá vaša vlna, budete na ňu pripravení.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:12