StoryEditor

Gordický uzol, ECB a Fed (komentár dňa)

01.10.2012, 00:10
Niečo sa tak musí diať s peniazmi, ktoré sú pumpované každý deň do celého sveta.

Centrálne banky po celom svete pumpujú do bánk likviditu, nakupujú štátne dlhopisy ako aj hypotekárne záložne listy. Peňazí je tak v obehu čim ďalej tým viac. Ak by sme za peniaze považovali M2, tak za posledných 10 rokov je ich v obehu v USA dvakrát viac.



Počet obyvateľov v USA za 10 rokov však vzrástol iba o 10 percent.




Napriek tomu je pocitovo peňazí, ako keby v USA všade menej. Niečo sa tak musí diať s peniazmi, ktoré sú pumpované každý deň do hospodárstva USA, ale i po celom svete.

Ako naznačuje nasledujúci graf, peniaze od roku 2000 v USA opäť naozaj výrazne lenivejú, keď "velocity of money" atakuje na úrovni 1,58, historické minimá za posledných 50 rokov.



Väčšina ekonómov hodnotí súčasnú situáciu ako strach subjektov tvoriacich trh ohľadne budúceho vývoja ekonomiky ako aj daňového zaťaženia, a preto peniaze nemíňajú, neinvestujú, ale sporia, prípadne splácajú svoje staré dlhy. To všetko v kombinácií so stavom, keď si stredná trieda čoraz viac uvedomuje svoju zodpovednosť a odkladá väčšiu časť spotreby do budúcna, keďže spoliehať sa iba na štátne dávky v starobe by bolo nezodpovedné. Dnes tak čelíme deflačným tlakom odkladania spotreby najväčším za posledných 80 rokov.

Gordický uzol deflačných tlakov sa na rozdiel od ECB Fed snaží rozpliesť svojou agresívnou monetárnou politikou, zatiaľ čo ECB uzol ani nehľadá a pravdepodobne sa ako Alexander Veľký v roku 333 pred našim letopočtom bude značiť ho rozseknúť v poslednej chvíli horúcou ihlou šitými opatreniami, keď bude opäť raz v EÚ horúco.

Na záver by som upozornil na vývoj 6 mesačného EURO Liboru.




Aktuálnych 0,40929 percenta potvrdzuje to, že bankári v Európe očakávali a očakávajú ďalšie znižovanie sadzieb zo strany ECB. Ako sme však z vyjadrení jedného z členov bankového výboru v minulých dňoch mohli počuť, ECB sa opäť zameriava na infláciu, ktorá je mierne nad 2 percentami. To, že spolu s konsolidáciou štátnych rozpočtov naprieč Európu zbytočne vysoké sadzby prehĺbia budúcoročnú recesiu, ktorá napriek tichu zo strany médií klope na dvere Európy každým dňom čoraz hlasnejšie, ECB ako keby opäť nezaujímalo. Vďaka poklesu HDP v EÚ budúci rok, sa podiel dlhov k HDP väčšiny štátov EÚ bude naďalej zvyšovať napriek úsporným opatreniam vlád a konsolidácií rozpočtov. A uzol sa nám pekne zamotáva...

 

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:51