StoryEditor

Tretí kvartál skončil v červenom (komentár)

29.09.2012, 00:00
Akciové trhy si posledný obchodný deň v týždni napísali červený scenár.

Akcie zmazali štvrtkové mierne zisky a týždeň tak skončili v malej strate. Francúzky prezident Francois Hollande predstavil svoj rozpočet na rok 2013. Plán na zlepšenie ekonomickej situácie v krajine sa vyznačuje hlavne zvyšovaním daní pre veľké firmy a bohatých ľudí, pričom na redukciu výdavkov sa nezameriava.

Ich susedia Španieli a predovšetkým banky si prešli stress testami, ktorých cieľom bolo odhaliť rizikové banky. Testy preukázali chýbajúci kapitál španielskych bánk vo výške 59.3 miliárd eur. Francúzky CAC 40 si odpísal zo svojej hodnoty až 2.46%. Stratil tak najviac z európskych indexov. Obchodníkov sa zjavne nepáčil návrh rozpočtu a preto akcie vypredali. Nemecký DAX stratil 1.01%, anglický FTSE je nižšie o 0.65% a paneurópsky akciový index Euro Stoxx poklesol o 2.07 %.

Americký index nákupných manažérov pre chicagsku oblasť bol zverejnený na 49.7 bodu, keď očakávania boli 52.8. Spotrebiteľská dôvera podľa University of Michigan bola zverejnená na úrovni 78.3 oproti očakávaniu 79. Vidíme tak v USA veľmi slabé dáta, ktoré podporujú pokles akciových titulov. Americké akciové indexy tak zvolili podobný scenár ako európske a zatvárali v miernych stratách. Z akciových indexov poobede zaznamenal najmiernejší pokles Nasdaq , keď skončil s percentuálnou zmenou -0.65%. Index S&P 500 zatvoril so stratou 0.45% a Dow Jones taktiež skončil v červenom o 0.37%.

Štvrtkové až extravagantné správanie zlata a európskej ropy Brent nasledovali v piatok len nevýrazné pohyby. Zlato k záveru obchodného dňa mierne strácalo -0.38%, Brent si taktiež odpísala 0.30%. Budúci vývoj týchto komodít, vzhľadom na nestálu ekonomickú situáciu viacerých krajín a preteky centrálnych bánk v znehodnocovaní vlastných mien bude ešte určite silne sledovaný.

Posledný obchodný deň v mesiaci teda nezaujal žiadnym extrémnym správaním. Sentiment na trhoch je však naklonený na strane medveďov o čom svedčí červený záver týždňa a celotýždňové pohyby indexov. Budúci týždeň nás čaká zverejnenie mieri nezamestnanosti v eurozóne ako aj v USA a mnoho ďalších ekonomických ukazovateľov ktoré budú hýbať trhom.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:44