StoryEditor

Cukor je ešte stále lacný. Využite to

25.09.2012, 16:08
Dopyt po sladkej komodite narastá. Svetovú produkciu však oslabili výrazné suchá.

Pri pohľade na graf vývoja ceny cukru môžeme vidieť, že prudký prepad, ktorý od júla činil až -18.90 %, sa zastavil na začiatku septembra a po dvojitom dne, ktoré cena cukru vytvorila, by sme mohli zaznamenať výraznejší rast. Investori, ktorí otvorili svoje pozície na prelome augusta so septembrom, už teraz získali 3.56 % a tento zisk by sa mal v najbližšom období zvyšovať. Za týmto rastom ceny je hneď niekoľko faktorov, ktoré sme v predchádzajúcich obdobiach nepredpokladali, a očakávania iba o miernom pohybe smerom nahor boli prekonané:

1. dopyt po sladkej komodite začal narastať. Odhaduje sa, že dopyt by sa v budúcej „cukrovej“ sezóne mal zvýšiť až o + 5.8 %, keďže mnoho krajín sveta cíti, že cukor je aktuálne ešte stále lacný a plánujú sa tak predzásobiť. 200 dňový kĺzavý priemer ceny cukru sa pohybuje na úrovni 0.2264 dolára za libru.

2. svetová produkcia klesla o -0.9 % kvôli výrazne suchému letnému obdobiu, ktoré má na svedomí aj historické ceny pšenice, kukurice, či sóje. V prípade Indie ide dokonca o pokles produkcie o 2 mil. metrických ton a z prebytku 580 tis. ton sa India dostala do deficitu 900 tis. v tomto roku. Krajina tak nebude schopná pokrývať v plnej miere dopyt z Ázie.

3. nadpriemerné zásoby v Juhovýchodnej Ázií, najmä v Thajsku, či Číne, sa ukázali napokon ako nedostatočné na to, aby krajiny boli sebestačné a ešte aj exportovali nadmerné zásoby.

Východiskom z tejto situácie by mohol byť najväčší producent a zároveň aj najväčší exportér sveta Brazília. Tamojšia produkcia by sa totiž mohla mierne zvýšiť, z predošlých 31.3 mil. metrických ton na 31.8 mil. ton. Aspoň Brazília by tak mohla splniť žiadosti početných spracovateľov a distribútorov cukru.

Z technického hľadiska sa cena cukru pohybuje stále pod úrovňou 50 dňového kĺzavého priemeru, ku ktorému by mala v najbližších dňoch smerovať. Ak sa však svetový dopyt skutočne začne prudko zvyšovať, hranica 50 MA bude rýchlo prerazená a cukru sa tak otvorí priestor na rast až k úrovniam rezistencií, ktoré sú na grafoch vyznačené zelenými linkami. Ak sa však úroda cukru v Brazílii dostane nad úroveň 32-33 mil. metrických ton na konci zberu, cena zostane približne na aktuálnych úrovniach, pričom by sa ale nemala dostať pod úroveň pivotu.

Kľúčové technické hodnoty:

Úrovne rezistencie: 22.04 a 23.15

Úroveň supportu: 17.73

Stredná hodnota obratu (pivot): 19.18

Graf vývoja ceny cukru:

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:24