StoryEditor

Obchodníci nemali apetít (trhový komentár)

15.01.2013, 07:40
Obchodníci prvý obchodný deň týždňa nenašli jednoznačný obchodnícky apetít.

 Priemyselná produkcia v eurozóne sa v priebehu novembra neočakávane prepadla.  Dôvodom nepriaznivých výsledkov a poklesu priemyselnej produkcie o 0.3 percenta oproti číslam za mesiac október. Ekonomika eurozóny postupne potvrdzuje nepriaznivý výhľad na tento rok. Podľa európskej centrálnej banky by tento rok európska ekonomika mala spomaliť o 0.3 %. Očakávania analytikov v poslednom čase predpokladajú rapídnejšie spomenie až okolo -1 percenta. Všetky scenáre pre európsku ekonomiku tak hovoria o nie veľmi priaznivom roku. Obchodovanie na európskych akciových trhoch v pondelok obohatili makro dáta len málo. Nemecký index veľkoobchodných ciel bez zmeny hodnoty oproti predpokladom rastu o 0.5 % a medzimesačná zmena priemyselnej produkcie v Taliansku o -1 % boli pre obchodovanie len slabými fundamentmi.

Európske akciové indexy zatvárali zmiešane. To potvrdzuje, že obchodníci prvý obchodný deň týždňa nenašli jednoznačný obchodnícky apetít. Anglický FTSE100 uzatváral so stratou 0.22 %, kolegovia z hlavných európskych štátov CAC40 +0.06 %, DAX +0.18, IBEX35 -0.38 %, paneurópsky index Euro Stoxx 600 ukončil pondelkový obchodný deň na úrovni 286.01 bodu so stratou -0.37 %.

V Spojených štátoch amerických bolo včera aj bez uverejňovania makroekonomických údajov čo sledovať. Šéf federálneho rezervného systému Ben S. Bernanke spomenul možnosť zmeny stratégie pri zlepšovaní ekonomickej situácie krajiny. Ak by sa najväčšia ekonomika sveta začala posilňovať, je pravdepodobné, že Fed by ustúpil od niektorých stimulačných opatrení. V každom prípade na úplne uzdravenie ekonomiky USA si budeme musieť ešte počkať. Aktuálnym ohrozením pre USA je dlhový strop, ktorý bude musieť americká vláda neodkladne zvýšiť v najbližších týždňoch. V prípade ak by sa tak nestalo, znamenalo by to väčší deficit a rapídne zníženie HDP. Akcie by reagovali veľkými stratami.

Americké akciové indexy uzatvárali nasledovne: DIJA +0.14 ,S&P 500 -0.09 %, Nasdaq -0.26 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:51