StoryEditor

Veštci z Wall Street a rok 2013 (komentár dňa)

13.01.2013, 23:10
Najväčšími optimistami sú Citigroup a Bank of America. Pesimizmus ovláda Wells Fargo.

Odhadnúť bodovú úroveň indexu SP500 k 31. decembru 2013 je jednou z pracovných náplní stratégov najväčších bankových domov z Wall Street.

Hodnotu indexu možno odvodiť od ziskov, ktoré budú schopné spoločnosti z indexu k 31.decembru schopné generovať. Dobrý analytický tím je toto číslo schopný odhadnúť pomerne presne v horizonte 6 až 9 mesiacov.

Oveľa komplikovanejšie je však odhadnúť parameter PE, takzvané price to earnings ratio, ktorým je agregovaný odhadovaný zisk spoločností z indexu SP500 násobený pri konečnom výpočte. Odhady stratégov sú zosumarizované v nasledujúcej tabuľke.

Najväčšími optimistami ohľadom vývoja akciových trhov k záveru roka 2010 sú Citigroup a Bank of America, ktoré v roku 2008 takmer zbankrotovali. Naopak najväčšími pesimistami sú UBS a Wells Fargo. Dlhodobo najúspešnejšia Goldman Sachs so svojím odhadom 1575 bodov je v strede.

Februárová dlhová brzda ako aj z decembra preložený fiškálny útes na február v kombinácii s dvoma politickými stranami v rámci, ktorej frakcie odmietajú kompromis, sú mixom, ktorý však tieto odhady tento rok výrazne komplikuje.

Praktické zastavenie rastu ziskovosti akcií spoločností z indexu SP500 na 100 dolároch limituje prirodzený tlak na rast indexu. Jediným zdrojom rastu indexu tak tento rok bude skôr rast pomerového ukazovateľa PE z dôvodu realokácie kapitálu zo strany inštitucionálnych investorov z dlhopisov s historicky extrémne nízkymi výnosmi do akciových titulov.

Inflačný cieľ Fedu 2,5 percenta tak naďalej podporuje z makroekonomického hľadiska akcie skôr menších spoločností, čo potvrdzuje svojím rastom a novými maximami index "SP600 Small Capov" takmer každý deň.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:54