StoryEditor

Jeden plus jeden = -1 (komentár dňa)

15.10.2012, 00:10
Demokrati majú stále šancu získať kongres spať, aj keď sa im to zrejme nepodarí.

Americké akciové indexy po uistení Maria Dragiho v úvode augusta vzrástli v nasledujúcich 50 dňoch k logickým úrovniam rezistu okolo 1450 bodov. Napriek QE oo ( nekonečno, keďže program je časovo neohraničený ) ohláseného Fedom vo štvrtok 13.septembra, akciové trhy napriek očakávaniam mnohých "expertov" nerastú, skôr klesajú. Trh nezvykne totiž napĺňať očakávanie väčšiny.

Úlohou QEoo bolo totiž stabilizovať trhy a zabrániť poklesu o 20 percent, ktorý stále visí ako Damoklov meč nad akciovými trhmi v USA v dôsledku diametrálnych odlišných názorov na riešenie problému takzvaného "Fiscal Cliff", v USA. Fiškálny útes spôsobí v januári 2013 v USA expiráciu mnohých daňových úľav a výrazne obmedzí výdavky federálnej vlády USA. Dôsledkom ignorácie tohto problému bude recesia v prvej polovici roka 2013 okolo 3 až 4 percent.

Keďže trh diskontuje vývoj ekonomiky 9 mesiacov dopredu, s veľkou pravdepodobnosťou očakáva riešenie na poslednú chvíľu. Demokrati majú stále šancu získať kongres spať, aj keď sa im to s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí. Existuje tu stále aj teoretická možnosť, že Barack Obama sa opäť bude správať ako baletka počas nasledujúcich dvoch debát a nedokáže presvedčiť a vysvetliť nerozhodnutým voličom, že to, čo im Mitt Romney ponúka, je matematicky nemožné a v zásade ide o trik, keď podrobnosti, v ktorých sa nezriedka skrýva diabol, sú zatajované, aby nebol program vyvrátený. V prípade zlyhania Baracka Obamu by sa Mitt Romney mohol stať prezidentom USA a republikánsky kongres by mu a trhom určite pomohol preklenúť "fiškálny útes".

Mitt Romney navrhuje zníženie daňových sadzieb pre všetkých obyvateľov, strednú vrstvu, ale aj najmajetnejších, navŕšiť výdavky na obranu a tým znížiť deficit. To je matematika republikánov. Problém, o ktorom zatiaľ nerozhodnutí voliči v USA kvôli mlčaniu Romneyho o podrobnostiach, ktoré pre neho pripravil viceprezident, však naznačujú, že následne budú zrušené mnohé výnimky, ktoré umožňovali znížiť si daňovú povinnosť najmä strednej triede v USA. Výdavky na financovanie domu, výdavky pre dôchodkové pripoistenie, (áno, USA majú stále aj 1 pilier ), financovanie štúdia svojich potomkov, príspevky na zdravotnú starostlivosť- to všetko možno bude v USA zrušené. Zostáva len dúfať, že padli by aj výnimky pre etanolový, ale aj ropný priemysel. Či Američania vedia počítať a či ich pamäť zabudla na to, v akom stave nechal George W. Bush hospodárstvo USA pri ukončení svojho mandátu v Bielom dome, sa dozvieme už 6.novembra.

Na záver by som pripomenul, že úroveň menového páru EURUSD nad 1,28 dáva priestor pre pokračovanie mierneho poklesu akciových indexov. Výraznejší pokles pod túto úroveň bude znamenať koniec letnej "rally" a prípravu na stretnutie sa s realitou roku 2013. Riešenie, ktoré si začína uvedomovať čoraz väčšie množstvo investorov, a to inflácia 3 až 5 percent ročne a s ňou spojený nominálny rast HDP nasledujúcich niekoľko rokov pri extrémne nízkych sadzbách, je zatiaľ jediným možným politicky akceptovateľným riešením v USA, ako sa vyhnúť výrazným sociálnym nepokojom 30., ale aj 70. rokov minulého stročia.

Zaujímavé bude pozorovať potom vývoj v EÚ a USA, ktoré sa vydávajú rozdielnymi cestami riešenia. Už dnes nominálny rast HDP v USA potichu rieši väčšinu problémov, ktoré urobili nielen štátne garnitúry, ale aj mnoho manažérov firiem počas rokov 2004 až 2008, keď mnohé z nich nerozumne investovali, ale i zvýšili mzdy zamestnancov v USA na úrovne, ktoré sú pre mnohých z nich dlhodobo neudržateľné.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:08