StoryEditor

Vláda zavádza pri výbere daní (komentár)

06.01.2012, 23:03
Podľa predbežných údajov ministerstva dosiahol výber DPH historický rekord. Čo za ním stojí?

Podľa predbežných údajov zverejnených ministerstvom financií vzrástol výber najsilnejšieho daňového zdroja štátu o 321,5 mil. eur, čím výber DPH dosiahol historický rekord 4,753 mld. eur. Čo za ním stojí?

1) Zvýšenie sadzby na 20% a zrušenie 6% sadzby na predaj z dvora

Podľa prognóz MF SR malo zvýšenie sadzby na 20% generovať dodatočných 180 mil. eur. Zrušenie sadzby z dvora pravdepodobne skôr znížilo obmedzenie predaja takto zdaňovaných tovarov, ako zvýšilo príjmy pokladnice.

2) DPH za PPP projekty. Ako uvádza MF SR:

"... formálnym zaplatením dane vo výške približne 170 mil. eur, ktorú štát zaplatil za úseky cestných komunikácií (PPP projekty), ktoré boli v roku 2011 odovzdané do užívania, resp. ktoré dostali kolaudačné rozhodnutie. Táto suma bola v skutočnosti o približne 20 mil. eur vyššia, ako sa predpokladalo v rozpočte. Táto transakcia však nemá pozitívny vplyv na deficit, keďže sa objavuje v rovnakej výške aj na výdavkoch.“

Suma sumárum, ak očistíme výber o tieto dva efekty v hodnote 350 mil. eur, medziročne došlo k poklesu výberu DPH (vyššia sadzba 20% bude pokračovať do doby, kým schodok neklesne pod 3%, čo nebude skôr ako v roku 2014, ale ktorá vláda si dovolí znížiť svoje príjmy o 200 mil. eur?).

Nižší výber korešponduje s klesajúcimi maloobchodnými tržbami, ktoré klesli v roku 2010 zhruba o takmer 4%. Tieto údaje je dobré vidieť v kontexte rastúceho HDP, v roku 2011 by mal nominálne vzrásť o 4,8% (aj vďaka inflácii 4%). Slovenská spotreba klesá, rast HDP generuje výroba určená na vývoz, ktorá nepodlieha našej DPH, a len malú časť z pridanej hodnoty tejto výroby získavajú zamestnanci vo forme miezd.

Radovan Ďurana

analytik INESS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:26