StoryEditor

Najskôr zrušiť zisk zdravotných poisťovní

07.02.2012, 23:00

Keď sa hovorí o financiách v zdravotníctve, zvyknú rôzni „odborníci od zeleného stola“, ktorí poväčšine nestrávili v manažérskych pozíciách v našich nemocniciach ani deň, hovoriť o čiernej diere, kde sa peniaze iba strácajú. Áno, pohľad našich think-tankov je naozaj viac tankový ako rozmýšľajúci... Je však zarážajúce, keď má takýto pohľad aj tankista na čele rezortu.

Peniaze sú
Zdroje, ktoré prichádzajú do slovenského zdravotného systému, sú pomerne jasné, aj keď je ich nepomerne menej ako potrebujeme. Už len v porovnaní s okolitými krajinami sa u nás per capita vynakladá výrazne menej financií na liečbu ako napríklad v bratskej Českej republike.

Napriek tomu máme prostriedky, ktoré do systému prichádzajú ako financie účelovo viazané na zdravotnú starostlivosť vo forme povinných zdravotných odvodov. Odvodov, ktoré každý z nás musí platiť.

Na druhej strane však takisto účelovo odchádzajú, ale už vo forme zisku zdravotných poisťovní. Tento slovenský unikát spôsobuje, že bez ohľadu na reálny nedostatok financií na diagnostiku či liečbu našich pacientov saturujeme finančné skupiny, ktoré sú majiteľmi zdravotných poisťovní. Povinné zdravotné odvody idú do zisku súkromných osôb. Čakacie listiny či nadlimitné uznané a urobené, no pritom nezaplatené zdravotné výkony, vznikajú ako dôsledok tohto zisku.

Najprv zisk, potom zdravie
Zisk namiesto zdravia stretávame, bohužiaľ, v dennodennej praxi. Nie je predsa normálne, ak čakáte na výmenu bedrového kĺbu, alebo uskutočnenie vyšetrenia viac ako rok z dôvodu, že práve tá vaša zdravotná poisťovňa tvrdí, že nemá na vás a váš zdravotný problém práve teraz financie. Myslíte si, že poisťovňa má právo na zisk, ak zruší oddelenia v nemocniciach vo vašom regióne?

Určite súhlasíte, že je nefér, aby si vaša poisťovňa nechala vaše peniaze, ktoré si vo forme odvodov povinne platíte a pritom vás z nemocnice vrátia aj dvakrát domov z dôvodu, že na vašu operáciu už nemocnica nemá finančné krytie vašej poisťovne.

Netreba ich hľadať
Zdroje pre zdravotníctvo hľadať netreba, zdroje tu sú. Ale nevhodnou legislatívou, ktorú súčasné ministerstvo zdravotníctva zaviedlo, im bránime dostať sa k pacientovi. A je naivné si stále myslieť, že sa poisťovne dobrovoľne svojich ziskov vzdajú. Je to asi také naivné, ako keď sme si mysleli, že minister, ktorého odmietajú takmer všetci zdravotníci, odíde sám.
Richard Raši, tieňový minister zdravotníctva strany Smer-SD

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:20