StoryEditor

V pondelok bola nuda (trhový komentár)

12.02.2013, 07:27
Pondelok, tak ako tomu býva zvykom, neprináša príliš veľa dát z ekonomického kalendára.

Za zmienku stojí možno len priemyselná produkcia vo Francúzsku, ktorá v januári klesla menej než sa predpokladalo, a to len o -0.1 %, pri konsenze -0.3 %. Pri absencii makroekonomických dát nielen v pondelok, ale aj počas celého týždňa, samozrejme až na pár výnimiek, budú hlavné trhové pohyby v réžii politických udalostí.

Na konci týždňa začína summit G20, na ktorom by sa mali predovšetkým zamerať na zabránenie menovým vojnám a pozastaviť škodlivý vplyv takýchto krokov. V pondelok zasadali ministri eurozóny, aby spolu prebrali ďalší postup v riešení európskej krízy. Medzi otázkami bola i ďalšia pomoc Cypru a Grécku, pričom ohľadom pomoci Cypru, by sa mali dohodnúť až do konca marca. Ministri financií budú podľa utajovaných správ rokovať aj o ďalšom riešení cyperskej krízy, a to pomocou straty, či už priamo vkladateľov v bankách, alebo vlastníkov štátnych dlhopisov. Na tomto zasadnutí sa však neočakávajú žiadne závažné rozhodnutia.

„Pondelková nuda" nechala európske akciové indexy pomerne chladné a tie len hľadali svoj smer. Obchodný deň skončili s nasledovnými zmenami: nemecký DAX -0.24 %, francúzsky CAC40 +0.03 %, britský FTSE100 +0.21 %. Americké indexy, podobne ako ich európsky kolegovia, sa zmenili mierne: DJIA -0.16 %, Nasdaq -0.06 %, S&P500 -0.06 %. 

Spoločná európska mena taktiež nebola počas prvého obchodného dňa tohto týždňa poznačená výraznejšími fundamentmi, a preto sa takmer celý deň obchodovala do strany. Prišli však vyjadrenia Wiedmana, hlavy nemeckej Bundesbanky a člena európskej bankovej rady o tom, že euro nie je seriózne nadhodnotené a varoval pred pokusmi oslabovať európsku menu. V nadväznosti na jeho slová si euro voči americkému doláru pripísalo +0.3 % a dostalo sa opäť cez hranicu 1.34 EURUSD. Weidmanove slová sa zrejme nebudú páčiť Francúzom, ktorý sú proti súčasnej sile eura. V krátkodobom časovom horizonte, ale trhový sentiment aj naďalej nahráva skôr doláru, nakoľko sa očakáva už spomínaný summit G20, ako aj voľby v Taliansku.

Zaujímavosťou v Európe je aj fakt, že európski zákonodarcovia zrejme znevýhodnia európske bankové domy tým, že budú musieť zaviesť nové pravidlá kapitálovej primeranosti Basel III skôr, než ich rivali. Terajší termín je rok 2019, no v Európe sa hovorí už o roku 2018.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:13