StoryEditor

USA nás kopírujú. Stáva sa z nich sociálny štát

14.01.2013, 23:10
Krajina nekonečných možností, kde poctivou prácou môžete žiť americký sen, je minulosťou.

Systém výdatných sociálnych dávok nie je pýchou iba niektorých európskych severských štátov. Keď sa pozrieme na podporu slobodných matiek v USA, zistíme, že slobodná matka berie v podstate až do 69 tisíc dolárov stále rovnaký príjem. Vyrovnáva jej ho štedrá podpora od štátu. Motivácia k práci sa však stráca.

Kto si myslí, že v USA má stále zelenú kapitalizmus, tvorivý duch a zdravá konkurencia, tak ten by si mal pozorne prezrieť priložený obrázok. Krajina nekonečných možností, kde poctivou prácou môžete žiť americký sen, je minulosťou. Amerika jednoznačne kopíruje Európu a stáva sa z nej exemplárny sociálny štát, kde na vládnych sociálnych dávkach je závislých približne 46 miliónov ľudí (cca 15% celkovej populácie).

Graf znázorňuje celkové príjmy slobodnej matky s dvoma malými deťmi. Na osi X je jej hrubý príjem zo zamestnania za jeden kalendárny rok. Na osi Y je tento hrubý príjem očistený o dane a zároveň u menej príjmových matiek zvýšený o sociálne dávky. Celkový disponibilný príjem je teda na osi Y. Čím zarába matka viac, tým má nárok na menej sociálnych dávok. Od ročného hrubého príjmu 58 tisíc dolárov nemá nárok na žiadnu dávku ani príspevok.

Optimálny hrubý ročný príjem zo zamestnania je u slobodných matiek s dvoma deťmi 29-tisíc dolárov. V tomto prípade matka nemá nárok na príspevok na energie (Energy), materskú (MA) a ani nedostane hotovosť (Cash). Avšak ostatné sociálne dávky - zdravotné poistenie detí (CHIP), príspevok na starostlivosť o deti (Childcare), príspevok na bývanie (Housing), príspevok na potraviny (Food) a záporná daň z príjmu (Negative Income Tax) - zvyšujú celkové ročné príjmy cez 57 tisíc dolárov. Táto suma sa vyrovná hrubému príjmu 69 tisíc dolárov (os X). Pretože čistý príjem z 69 tisíc je niečo málo cez 57 tisíc. A s hrubým príjmom 69-tisíc dolárov nemá slobodná matka s dvoma malými deťmi v USA nárok na žiadnu sociálnu dávku.

Potom teda matka s hrubým príjmom 29-tisíc dolárov v konečnom dôsledku poberá rovnako peňazí ako matka s hrubým príjmom 69-tisíc dolárov. Optimalizácia sociálnych dávok a efektívneho zdanenia tak spôsobuje, že keď ste slobodná matka a zarábate 2,38 krát viac (69/29 = 2,38), máte nakoniec rovnako. A od hrubého ročného príjmu 58 tisíc dolárov (tu nie je nárok na sociálne dávky) by mohlo byť príslovie "každý skutok bude po zásluhe potrestaný" zmenené na "každý dolár navyše bude po zásluhe zdanený a redistribuovaný". Niet sa čomu čudovať, keď na každého 1,25 človeka zamestnaného v súkromnom sektore pripadá jedna osoba buď poberajúca sociálne dávky alebo zamestnaná vo verejnom sektore.

Michal Valentík

hlavný investičný stratég Generali PPF Invest

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:53