StoryEditor

Draghi rozhýbal trhy (komentár)

08.02.2013, 06:35
Prezident ECB poukázal na zlepšenie dôvery na finančných trhoch.

Kľúčovou témou štvrtkového poobedia boli dlho očakávané vyjadrenia po zasadnutí Menového výboru ECB a stanovenie úrokovej sadzby. Kľúčová úroková sadzba pre repo obchody zostala ponechaná na úrovni 0.75%. Prezident Európskej centrálnej banky Mário Draghi poukázal na zlepšenie dôvery na finančných trhoch, o čom svedčí aj rast kurzu eura voči doláru a splatenie trojročných pôžičiek bankám (LTRO) a podotkol, že ECB bude pokračovať v dodávkach neobmedzenej likvidity.

Najväčšiu odozvu na trhoch však vyvolalo vyhlásenie, že inflácia by mala v nasledujúcich mesiacoch klesnúť pod 2%, čo ekonomickému rastu menovej únie zatiaľ nepomôže. Ekonomické oživenie by mohlo nastať až neskôr v priebehu roka.

Stanovením základnej úrokovej sadzby sa zaoberala aj Bank of England, ktorá podľa očakávaní takisto ponechala sadzbu na pôvodnej úrovni 0,5% a objem peňazí na nákup majetku na voľnom trhu vo výške 375 mld. GBP. Pozitívom pre Veľkú Britániu je aj zvýšenie výrobnej produkcie, ktorá indikátorom ekonomického zdravia krajiny, na 1.6%, pričom odhad bol len 0.7%. Zvýšenie priemyselnej produkcie zaznamenalo aj Nemecko o 0.3%. Pozitívnou správou je aj nárast predajov osobných automobilov v Číne, ktorá patrí k najväčším odberateľom európskych automobiliek. Predaj sa v januári zvýšil nad očakávania na 1.73 miliónov automobilov. Aj napriek niektorým pozitívnym makrodátam, trhy najviac ovplyvnil Draghi, na čo európske akcie a euro zareagovali poklesom o 1,5%. Kurz sa na konci dňa pohyboval okolo 1.3396. Európske akciové indexy uzatvorili nasledovne: FTSE 100 -0.95 %, CAC 40 -1.00 %, DAX +0.09 %, IBEX 35 -0.57 %.

Americké akcie na správy z Európy odpovedali najprv poklesom, neskôr však začali šplhať smerom nahor. Negatívnou správou zo zámoria bolo aj 366 tisíc nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, čo je o 5 tisíc viac ako sa očakávalo. Výsledky amerických indexov boli nasledovné: S&P 500 -0.19 , DJIA -0.31%, NASDAQ -0.11%.

Vplyvu fundamentov sa nevyhlo ani zlato, ktoré je považované za ochranu pred infláciou. Po vyhlásení o nízkej inflácii sa stalo pre investorov menej atraktívne a zaznamenalo pokles o 0.77 % na hodnotu 1663.95 USD/oz. Následne však jeho cena vyletela nahor, až na úroveň 1682.85 USD za uncu, keď mnohí investori využili príležitosť na nákup za nižšiu cenu. Ku koncu dňa sa cena komodity ustálila na úrovni 1672 USD/oz.

Katarína Čechová

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:53