StoryEditor

Grécko ešte nemusíme úplne odpísať

18.02.2012, 23:03
Autor:
lulu
Aká bude budúcnosť gréckej ekonomiky? Analytici odpovedali v ankete pre Finweb.

Má grécka ekonomika v dlhodobejšom výhľade šancu postaviť sa na nohy?

Zabezpečia škrty a druhý záchranný balík, aby sa chod krajiny uberal udržateľným smerom?

 

Marek Hatlapatka

 

Cyrrus

"Grécka ekonomika má šancu postaviť sa na nohy len za podmienky dramatického zmazania dlhu a zároveň hlbokej reformy ekonomiky s cieľom posilniť jej konkurencieschopnosť. Ak by Grécko opustilo eurozónu, potom by došlo k bolestnému, ale de facto automatickému posilneniu konkurencieschopnosti cez devalváciu vlastnej obnovenej meny. Keď však Grécko v eurozóne zostane, muselo by pristúpiť k drastickému zníženiu mzdových nákladov, čo si v súčasnej sociálnej nálade v tejto krajine nedokážem predstaviť. Preto som k schopnosti Grécka dostať sa späť na rastovú dráhu za súčasných podmienok skeptický."

Stanislav Pánis

J&T Banka

"Hoci aktuálne trpí grécka ekonomika nízkou konkurencieschopnosťou a recesiou, ktorá pravdepodobne pretrvá aj v roku 2013, z dlhodobého hľadiska má šancu sa postaviť sa na vlastné nohy. Bude to však závisieť od politickej vôle robiť veľké reformy najmä na zvýšenie flexibility trhu práce a zníženie regulácie vo viacerých odvetviach. To by malo vytvoriť priestor pre zlepšenie investičného prostredia a rýchlejší rast. Rovnako bude potrebná aj stabilizácia verejných financií, čo bez dohody s externými veriteľmi pravdepodobne nebude možné. Dôležitá bude okrem prijatia reforiem a škrtov aj ich efektívna implementácia. Celý proces však bude náročný „beh na dlhé trate“, počas ktorého budú Atény možno potrebovať viac pomoci ako je 130 miliard eur z druhého záchranného balíčka."

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

"Ekonomika sú ľudia a tí, pokiaľ nebudú veriť v "návrat do normálu" a nezačnú pracovať namiesto protestovania, nič jej nepomôže. Avšak, čo sa týka Grécka, o tom sa hovorilo už pred troma rokmi, že má tendenciu skrachovať. Neverím, že europolitici by dopustili bankrot svojej členskej krajiny a už vôbec neverím, že by ho vylúčili z Európskej Únie. Grécko vzhľadom na svoje HDP nemá najvyšší dlh. Nie je to o výške, ale o schopnosti dodržať svoje záväzky. Grécka ekonomika má stále jedno z najväčších hodnôt HDP (29. na svete podľa prepočtu na obyvateľa- podľa MMF) a hlavne má veľký potenciál stať sa opäť jedným z ekonomických lídrov. Nezabúdajme, ako má rozvinutý turizmus, lodný, potravinársky, chemický, tabakový, kovospracujúci, textilný a ťažiarsky priemysel. Veľkou brzdou efektivity Grécka však stále ostáva neprimeraná byrokracia, korupcia a krátenie daní. Pokiaľ bude krajina v momentálne situácii riadená zodpovedne, verím v pozitívny obrat."

Boris Tomčiak

Colosseum

"Z dlhodobého hľadiska má Grécko šancu postaviť sa na nohy. Avšak tento proces nebude ľahký a potrvá niekoľko rokov. Gréci si budú musieť zvyknúť na omnoho nižšie dávky od štátu a menšie platy vo firmách. Iba tak bude možné zvýšiť produktivitu práce, ktorá bola v posledných rokoch na chvoste Európy. História kríz v iných krajinách ukazuje, že po prijatí radikálnych reforiem (nezriedka bol vyhlásený štátny bankrot) sú v prvých mesiacoch veľké občianske nepokoje. To môžeme sledovať v súčasnosti aj v Grécku. Po troch až štyroch rokoch sa však situácia vždy upokojila a ekonomická výkonnosť sa začala rapídne zlepšovať."

 

Hnutie Occupy Washington protestuje zo solidarity voči Grécku a jeho demonštrantom proti úsporným opatreniam. Snímka: Reuters

01 - Modified: 2005-04-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V EÚ stačí občiansky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:19