StoryEditor

V eurobanke sú sexisti (komentár)

09.11.2012, 23:02
Európskym lídrom chýba morálka a v rade ECB nie je ani jedna žena.

Kto má slabú pamäť a kto ešte slabšiu morálku? Španieli ďakujú Kanade, v ECB sú sexisti a Grékom stále nejdú počty. Hollande začína zisťovať, že dane nemožno dvíhať donekonečna.


Chodby niektorých európskych inštitúcií sú dnes iné. Pečiatky stíchli, zasadačky zívajú prázdnotou a kávovary sú studené ako sibírska noc. Nie, toto nie je dovolenka – toto je štrajk! Niekoľko odborov zastupujúcich euroúradníkov v reakcii na navrhované škrty vo výdavkoch na administratívu EÚ zvolali štrajk. Áno, až tak ďaleko zašli stále viac sa komplikujúce rozhovory o novom rozpočtovom rámci EÚ na roky 2014-2020.

Angela síce tvrdí, že tvrdohlavý postoj zo strany Británie je len takou bežnou politickou hrou medzi partnermi, no Británia ostáva odhodlaná požadovať nezrýchlenie rastu rozpočtu, alebo dokonca požadovať jeho reálne osekanie. Je to trúfalá požiadavka? Nie, skôr je súčasná situácia dôkazom toho, že viacerí lídri v EÚ majú závažné problémy s pamäťou – alebo morálkou. V decembri 2010 totiž Cameron, Merkelová, Sarkozy, Rutte a Kiviniemi podpísali tzv. Dopis piatich, v ktorom predsedovi Komisie tvrdili, že „európske verejné výdaje nemôžu byť vynechané zo značného úsilia, ktoré vyvinuli členské štáty, aby dostali svoje verejné financie pod kontrolu.“ Európske ciele by sa podľa tohto listu mali dosahovať efektívnejším využívaním spoločných financií, nie ich navyšovaním.

S týmto zabudnutým listom nepriamo súhlasí aj čerstvý report Európskeho dvora audítorov. Podľa auditu 86% financií rozpočtu bolo využitých len „čiastočne efektívne“.

Podozrivé kroky sa dejú aj v ECB. Nemecký Die Welt zistil, že ECB akceptuje španielske cenné papiere ako kolaterál s najvyšším ratingom na pôžičky, ktoré im dáva. Vďaka tomu španielske banky mohli poskytnúť o 17 miliárd kolaterálu viac, než by mali. ECB tvrdí, že všetko je v poriadku. Kým všetky ratingové agentúry pridelili španielskym cenným papierom hodnotenie „papier na podkurovanie“, ECB akceptuje A rating, ktorý im dala maličká kanadská ratingovka DBRS, ktorá sa v Kanade v roku 2007 (teda tesne pred prasknutím hypotekárnej bunliny v USA) „preslávila“ udelením vysokého ratingu viacerým americkým cenným papierom zložených zo subprime hypoték. Šéf jej ratingového oddelenia predtým pôsobil v skrachovanom Bear Stearns a v španielskej Banco Bilbao. Náhoda.

Španielsko medzitým ukázalo ECB svoje svaly. Na poslednú chvíľu vetovalo vymenovanie Luxemburčana Yves Merscha do rady ECB – údajne kvôli sexizmu ECB, pretože v rade nie je ani jedna žena.

A teraz jeden ekonomický. Traja ekonometrici na poľovačke zbadajú jeleňa. Jeden vystrelí, minie o dva metre vľavo. Druhý vystrelí, minie dva metre vpravo. Tretí zahodí pušku a kričí: „Zásah!“ Tak nejako vyzerá tvorba predikcií, najmä tých gréckych. Predpovede o ich rozpočte z marca 2012 už neplatia – zistilo sa totiž, že sú úplne mimo. Pre priblíženie, príjmy gréckeho rozpočtu sú 82 miliárd. Na platy štátnych zamestnancov ide 30 miliárd (o 11% viac oproti roku 2008), sociálny systém spotrebuje 46 miliárd (o miliardu viac ako v roku 2008). No ostatné toho veľa z príjmov neostáva, takže tento rok budú mať Gréci deficit 28 miliárd, na budúci 31 miliárd.

Gréci tak musia pokračovať v konsolidačných opatreniach, včera tesnou väčšinou 153 zo 300 poslancov schválili ďalší balíček opatrení napriek rozsiahlym demonštráciám. Súčasťou balíka bol aj návrh na zníženie platov zamestnancov parlamentu, ktorí okamžite vyhlásili štrajk a poslanci, vyľakaní, že im v bufete nikto nepredá chlebíčky, opatrenie z návrhu stiahli. Vládna koalícia hlasovaním stratila ďalších sedem rebelov a tak je krehká väčšina ešte krehkejšia. Do predčasného dôchodku radšej odišlo aj 45 zamestnancov gréckej centrálnej banky, pretože ich platy boli zmrazené na úrovni 5000 eur. Strata takej veľkej skupiny skúsených pracovníkov znamená pre banku značný šok. Potešila aspoň ECB, ktorá sa pravdepodobne vzdá (hypotetického) zisku na gréckych dlhopisoch, ktoré drží so značným rizikom aj v mene slovenských občanov.

Horúca jeseň začína byť aj vo Francúzsku. MMF oficiálne varoval, že kvôli veľkému daňovému zaťaženiu nebude Francúzsko miesto, kde sa oplatí pracovať a investovať. MMF tak nasledoval výzvu francúzskeho biznismena a prezidentovho poradcu pre investície Luisa Galloisa znižiť daňové zaťaženie práce o 30 miliárd. Hollande si zrejme uvedomuje, že zvyšovať dane nejde donekonečna, najmä po tom, čo Komisia znížila odhad francúzskeho rastu v roku 2013 na polovicu oproti rozpočtovým predikciám Francúzov. Premiér Jean-Marc Ayrault preto ohlásil 20 miliardový balík daňových úľav pre firmy. Francúzi sa aj tak asi veľmi tešiť nebudú, časť peňazí chce vláda získať späť cez vyššiu DPH.

V Číne prebieha 18. kongres komunistickej strany, ktorý by mal po dekáde znamenať začiatok presunu moci do rúk nového súdruha.

Ten starý ešte stihol podať sťažnosť na EÚ vo Svetovej obchodnej organizácii, kvôli európskemu dumpingu solárnych panelov dodávaných na čínsky trh (spomínate, ako len veľmi nedávno vykrikovali Francúzi kvôli údajnému dumpingu kórejských autovýrobcov?).

Výmena vodcov nenastala v USA. Hoci si Romney povolal na pomoc Chucka Norrisa, Obamov marketingový tím to zvládol lepšie aj vďaka tomuto videu.

 

 

https://www.youtube.com/embed/YmLLsuTeaaI

 

 

Martin Vlachynský

analytik INESS

eurokriza.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:44