StoryEditor

Zlatu pomáha slabý dolár (komentár)

14.01.2013, 12:11
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Zlatu sa konečne začína trochu dariť. Zlá nálada po zasadnutí Fedu začína upadať.

Ani v druhom týždni roku 2013 sa komoditám nedarilo. A to aj napriek rastúcim trhom a slabnúcemu americkému doláru. Všeobecne sa dá povedať, že v tomto ročnom období majú investori väčšinou pozitívnu náladu. Tá sa ale zatiaľ prejavila len na svetových trhoch s akciami, ktoré sa tak mohli vyšplhať na najvyššie hodnoty za posledných 19 mesiacov. Rely na dolár, ktorá prebiehala v prvom týždni roka, rýchlo opadla. Komodity ale ani z tohto vývoja nedokázali ťažiť. Ich ceny podržali aspoň dobré ekonomické dáta z Číny, keď jej decembrový vývoz vzrástol o 14 percent. A to len potvrdzuje možné ozdravenie svetovej ekonomiky.

Spolu s oslabovaním dolára sa objavili aj správy o silnom hlade Číny po zlate, a tak sa pomaly spamätali aj drahé kovy. Medzitým sa cena ropy zasekla medzi hodnotami pomoci. Za tým stáli lepšie ekonomické dáta a dobre zásobený trh, ktorý donútil Saudskú Arábiu, aby znížila svoju produkciu ropy na najnižšiu hodnotu za posledných 19 mesiacov. Tiež dovoz ropy zo strany Spojených štátov klesol na najmenšiu úroveň za 25 rokov. Dôvodom je zvýšená domáca produkcia na americkej pôde.

Rozruch okolo čínskych obchodných dát sa potom na konci týždňa zmiernil. A to keď inflácia v Číne rástla viac, než sa čakalo. Vzostup inflácie by pritom mohol znížiť schopnosť tamojšej vlády k tomu, aby ďalej stimulovala ekonomický rast. To by potom mohlo znížiť čínsky dopyt po surovinách, ktorá sa veľkou mierou podieľa na vývoji dopytu po rade komodít vrátane sójových bôbov, ropy a medi.


Zlatu pomohol slabý dolár a fyzický dopyt

Zlato sa po nervóznom obchodovaní z prvého týždňa tohto roka, kedy sa jeho cena podobala nízkym augustovým hodnotám, v druhom týždni snažilo spamätať. 200 denný kĺzavý priemer 1662 dolárov, ktorý držal zlatý kov po niekoľko dní skrátka, bol nakoniec prelomený. Avšak neprišlo žiadne zaujímavé momentum, čo značí, že pred prípadným rastom zlata ku kritickej hranici odporu na 1710 dolároch je potrebné podstúpiť ďalšiu konsolidáciu. Ak cenu zlata počítame v eurách, tak sa tomuto kovu ďalej príliš nedarí. A prípadný rast zlata v tejto mene vyzerá ako ťažký. Minulý týždeň zlato ukončilo najdlhšiu sériu stratových týždňov od roku 2004.

A pretože dozvuky decembrového rokovania Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC), ktoré nebolo pre zlato práve priaznivé, začínajú slabnúť, zlatu sa čiastočne začína dostávať pomoci. Tá mala svoj pôvod hlavne v slabšom doláre, ale aj v správach o raste fyzických nákupov zo strany centrálnych bánk Číny a Indie, dvoch najväčších odberateľov čistého zlatého kovu na svete. A pretože sa v Číne blíži začiatok nového lunárneho roka (10. február), mal by sa tamojší dopyt ešte zdvihnúť. Iný pôvod má záujem Indie. Tamojší obchodníci sa totiž chcú zásobiť zlatom pred očakávaným rastom dovozných daní, ktoré majú držať na uzde obchodný deficit krajiny.

Počas posledného kvartálu znížili finanční manažéri svoje čisté dlhé pozície na polovicu. Teraz tak majú dostatok priestoru na obnovenie pozícií - teda až budú mať pocit, že sa technický a / alebo fundamentálný stav zlata zlepšuje. Naopak odolnejší boli investori do burzových obchodovaných produktov (ETP), ktorí svoje pozície znížili len o 13 ton z celkových 2619 ton, ako uvádza agentúra Bloomberg. A aj keď ešte nie sme z najhoršieho vonku, čo sa rizika ďalšieho oslabovania ceny zlata týka, mali by sme sa dočkať ďalšieho potenciálu k rastu. Najmä potom, keď reálne úrokové sadzby zostávajú pod nulou a budúce inflačné očakávania v Spojených štátoch sa od konca novembra zvyšujú.

Z technického pohľadu je zo všetkého najskôr potrebné sledovať, či sa zlato dokáže skonsolidovať nad svoj 200 denný kĺzavý priemer na 1662 dolároch za uncu. Až sa tak stane, presunie sa pozornosť na hranicu podpory z 2. januára, konkrétne 1694,8 dolára za uncu. A vôbec najdôležitejšia je hodnota 1710,7 dolára, čo je kombinácia trendovej línie z októbrových maxím a 50percentného retracement. Kritická hranica podpory je potom na 1625 dolároch za uncu.


Ropa sa možno dočká korekcie

Ropa Brent v uplynulom týždni zostúpila zo svojich takmer trojmesačných maxím. Pozornosť sa totiž presunula z dopytu investorov, ktorý je ťahaný rastúcimi akciovými trhmi a všeobecne priaznivým investičným prostredím, na správy o tom, že Saudská Arábia v decembri obmedzila svoju ropnú produkciu na najnižšiu hodnotu za posledných 25 rokov. Dôsledkom zníženej saudskej produkcie je vyššia voľná kapacita, ktorú by bolo možné v budúcnosti použiť ako záplatu v prípade výpadku dodávok. Nižší dovoz zo strany Spojených štátov potom znamená, že je vo svete k dispozícii viac ropy. Tá by potom mohla pokryť predovšetkým stále narastajúci dopyt z rozvojových krajín.

Ak sa inflácia v Číne zdvihne viac, než sa čakalo, obmedzí to schopnosť tamojšej vlády podporovať ekonomický rast. A pretože by dopyt Číny po rope mal tento rok dosiahnuť takmer polovicu rastu celkového svetového dopytu, mohli by akékoľvek zmeny viesť k prebytku zásob. To by potom v konečnom dôsledku mohlo viesť k nižším cenám ropy.

K prvému januáru držali finanční manažéri tiež množstvo čistých dlhých pozícií, ktoré mohli prekonať len hodnoty z minulého marca. Vtedy situácia okolo iránskych sankcií vyhnala cenu ropy Brent nad 123 dolárov za barel. Avšak navýšenie pozícií v čase, keď má cena ropy len obmedzený potenciál k rastu, by mohlo viesť k návratu cien do nižších úrovní. Ropa sa podľa nás bude obchodovať v pásme medzi 105 a 115 dolármi za barel. Súčasne ale pozorujeme aj krátkodobé riziko poklesu cien k dolnej hranici tohto rozpätia, čo sú dobré správy pre dolárového spotrebiteľa. Dolár bude totiž tiež klesať.

Ole Hansen

komoditný stratég Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:00