StoryEditor

Chameleón Kubiš

29.07.2011, 00:00

Bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš nevynechá príležitosť kopnúť si do tejto vlády, špeciálne do SaS. Naposledy sa oprel do straníckych nominácií v HN a opäť sa so svojimi „postrehmi“ povozil výhradne po SaS.

Nebudem hodnotiť odbornosť či vzdelanie tohto bývalého Ficovho ministra, ani jeho prax nie je pre mňa podstatná. Ľudí, a zvlášť politikov, hodnotím podľa ich činov, morálky a odvahy, ktorú preukázali.

Ján Kubiš bol členom vlády od júla 2006 do januára 2009 ako minister zahraničných vecí. Tej istej vlády, ktorá rozhodla o unáhlenom prísľube zvýšenia počtu vojakov v operácii ISAF v Afganistane o 100 percent bez finančného krytia. Alebo o škandalóznom vyslaní (z hľadiska podozrení z korupcie v tzv. upratovacom tendri) vtedajšieho ministra obrany a člena Smeru Františka Kašického do Bruselu ako veľvyslanca pri NATO. Rovnakej vlády, čo bezprecedentne vymenovala exšéfa SDĽ Petra Weissa za veľvyslanca do Budapešti, aj keď po maďarsky nevedel ani jedno slovo, či rozhodla o škandalóznom predaji emisií garážovej firme Interblue Group. Nezachytil som ani jedno kritické vyjadrenie tohto pána k týmto skutočnostiam. A ani k iným vrátane straníckych nominácií, ktoré dnes tak výdatne kritizuje.

V čase, keď pán Kubiš odchádzal z vlády Smeru, HZDS a SNS na post v OSN, videl situáciu takto: „Svoju doterajšiu pozíciu vo vláde som považoval za česť a výzvu a svojou prácou som sa to snažil aj dokázať.“ Považovať za česť prácu vo vládnom zoskupení, kde sú ľudia podozriví zo spáchania závažných kriminálnych činov, ktorí zo
Slovenska v 90. rokoch robili čiernu dieru Európy, vyžaduje naozaj silný diplomatický žalúdok.

Keď Kubiš hovorí o straníckych nomináciách, tak čo potom sú veľvyslanci ako Kašický v Bruseli, Jozef Migaš v Moskve, Peter Weiss v Budapešti či Pavol Hamžík na Ukrajine? Čo znamenalo prijatie syna predsedu HZDS, lekára Michala Mečiara, na ministerstvo zahraničných vecí v čase, keď ho viedol Kubiš, na miesto odborníka, ktorý mal plniť úlohy vlády?

Ján Kubiš má oslabené morálne právo kritizovať SaS a jej predstaviteľov. Sme noví, robíme aj chyby, ale vieme sa za ne ospravedlniť. Zároveň sa snažíme z nich poučiť.
Za svojich nominantov nesieme plnú zodpovednosť a budeme vyvodzovať voči nim zodpovednosť, ak si to zaslúžia. Podotýkam, že práve minister za SaS Juraj Miškov presadil novelu zákona o obsadzovaní postov vo vedeniach spoločností výberovým konaním. Aj to je dôkaz, že SaS hľadá vyvážený model, ktorý umožní vláde uskutočniť svoj volebný program, ale zároveň určí rozumné hranice medzi výberovými konaniami na odborníkov a politickými nomináciami, ktoré, zdôrazňujem, sú súčasťou každého demokratického systému a štátu.
Ľubomír Galko,
minister obrany a podpredseda SaS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:25