StoryEditor

Grécko zoberie svetu euro (komentár)

23.05.2011, 13:00
Reštrukturalizácia gréckeho dlhu bude mor, ktorý postihne celú Európu.

Grécke zbohom

Najrizikovejší faktor pre budúcnosť spoločnej európskej meny euro sa nazýva Grécko. Piatkový vývoj na finančných trhoch potvrdil a naznačil, že budúcnosť Grécka je už takmer neriešiteľná a aktuálne sa skôr všetci už snažia pripraviť na prípadný default Grécka.  Poďme však postupne a abstrahujeme od pridaných názorov a zoberme si iba holé piatkové fakty. Prezident nemeckej Bundesbanky a silný člen ECB Weidmann (nahradil A.Webera) udržal jasný postoj ECB voči Grécku pre prípad reštrukturalizácie gréckeho dlhu.

Komentáre prvého muža nemeckej Bundesbanky „prípadná reprofilácia (pozn. predlženie splatnosti) gréckeho dlhu znamená stop gréckym dlhopisom pri kolaterálnych operáciach ECB", „prípadná reprofilácia gréckeho dlhu znamená monetizáciu gréckeho dlhu", „reprofilácia bude mať dopad na financovanie gréckeho finančného sektora", " prípadná reprofilácia gréckeho dlhu bude mať podobu infekcie a nakazí i ostatné ekonomiky", " reprofilácia gréckeho dlhu  nie je náhradným riešením problému iba jeho prehĺbením".

ECB tak stále je ochotná zastaviť prípadnú akceptáciu gréckych dlhopisoch pri refinančných operáciách ak európski politici budú pokračovať v snahe reštrukturalizovať grécky dlh. Ak si zoberieme, že grécky bankový sektor mesačne dýcha s 90 mld. eur podporou ECB jej stiahnutie znamená koniec gréckeho finančného sektora a tlaky na skorý default.

Grécka známka „D“

Ratingová agentúra Fitch znížila rating Grécku pri dlhodobých záväzkoch na B+ z BB+, čo je už neinvestičný stupeň, ale zaujímavejší bol jej postoj k prípadnej reprofilácii gréckeho dlhu. „Prípadné predlženie splatnosti gréckych dlhov sa rovná defaultu", Fitch je tak ochotná prideliť Grécku „D“, ak sa pokúsi s pomocou európskych politikov o akúkoľvek formu reštrukturalizácie svojich záväzkov.

Grécko prestáva byť dôveryhodný partner (ak ním vôbec niekedy bol), čo potvrdzuje i piatkové vyhlásenie z nórskeho ministerstva zahraničných vecí. Nórsky minister zahraničných vecí Jonas Gahr Store pred nórskym parlamentom  sa vyjadril nasledovne " Nórsko bude prvé, ktoré zastaví finančnú pomoc vysoko zadlženému Grécku, dôvodom je, že Grécko nie je schopné plniť svoje obligátne sľuby“. Ide o nezrovnalosti gréckeho financovania pri nórskych grantoch (celkový objem síce iba 248 mil. NOK), čo vyvoláva výrazné trhliny ku dôveryhodnosti gréckych politikov.

Klamstvo a klamstvo

 Korunu piatkových gréckych správ priniesol opozičný denník Kahtimerini, ktorý naznačil katastrofálne ukončenie misie MMF v Grécku a okamžité pozastavenie 12 mld. euro tranže z pôvodného úveru (110 mld. euro).  Gréci tak podľa denníka majú na vykrytie svojich finančných záväzkov dostatok likvidity iba do 18.júla.

Nemecký denník Der Spiegel naznačil, že ak by takáto situácia nastala, tak automaticky od zdrojov ECB by sa odstrihli i bankové sektory Portugalska a ĺrska, čo by znamenalo príchod novej úverovej krízy.

Grécke sľuby opäť a znova

Aký postoj má samotné Grécko?  Tento týždeň by grécka vláda mala predstaviť ambiciózny plán privatizácie (potreba získania min. 30 mld. eur v priebehu dvoch rokov), pričom začiatkom júna má grécky parlament hlasovať o výrazných škrtoch v znížení platov, dôchodkov vo verejnej správe (prepustiť sa má asi 150 tis. zamestnancov), čo naznačuje nasledujúce dva týždne budú plne pod záštitou rizikovej averzie z Grécka.

Grécka vláda sa snaží presadiť sedem základných bodov svojej záchrany: 1. navŕšenie majetkových daní,  2. vyššie spotrebné dane,  3. vyššie dane pre živnostníkov, 4. drastické škrty vo vládnych výdajoch,  5. drastické zníženie platov vo verejnej sfére,  6. zníženie sociálnych dávok,  7. výpredaj vládnych aktív.

Infekcia sa rozrastá

Posledné informácie z ostatných rizikových krajín eurozóny pod označením PIIGS naznačujú, že sa nehrá o Grécko, ale o celú eurozónu a teda i euro. Ratingová agentúra S&P znižuje výhľad ratingu Talianska na negatívny a poukazuje na šancu 1:3, že počas najbližších dvoch rokov zníži rating samotnej krajiny. Dôvodom je slabý výhľad pre ekonomický rast a komplikácie na domácej politickej scéne. To spôsobuje znižovanie schopnosti boja krajiny s jej verejným dlhom, ktorý predstavuje 116% HDP. Taliansko platí za svoje úroky 10% príjmov, čo je viac ako 7,5% príjmov, ktoré platia krajiny s ratingom "A".

Protesty a demonštrácie už nie sú iba doménou  Grécka a krajín MENA (Stredný Východ a Severná Afrika) . Počas regionálnych volieb v Španielsku sa konali hromadné a masívne demonštrácie, kde nezamestnanosť dosahuje katastrofálnych 25%. Výsledkom je zdrvujúca porážka vládnych socialistov a prípadné prehĺbenie politickej nestability ďalšej rizikovej krajiny eurozóny.

Deň po kolapse Grécka

To, že kolaps Grécka znamená príchod úverovej krízy a riziko kolapsu celého európskeho bankového sektora, naznačuje i prierez prípadných možných dopadov na Európu po defaulte Grécka. Čo sa teda stane, ak Grécko odmietne splatiť svoje záväzky v plnej výške a stanovenom čase: všetky grécke banky sa okamžite stanú insolventné... grécka vláda bude musieť znárodniť všetky banky a finančné inštitúcie... grécka vláda okamžite zablokuje výber finančných prostriedkov z gréckych bánk (podobný krok prijala Argentína)... aby grécka vláda zabránila rabovaniu bude musieť vyhlásiť zákaz vychádzania a stanné právo (podobne to prijala Argentína)...

Grécko bude musieť prehodnotiť svoje záväzky na novú menu (novú drachmu)... nová mena bude devalvovaná v rozpätí 30-70%, pričom afektívne sa to prejaví na haircute z gréckych dlhov v rozpätí až do 50%... Íri by tak v priebehu niekoľkých dní sa vzdali ochoty garantovať dlhy svojho bankového sektora (dominoefekt z Grécka)... portugalská vláda počas sledovania gréckeho chaosu by sa rozhodovala o svojom defaulte...  francúzske a nemecké banky by museli priznať veľké straty a navŕšenie kapitálu by ostalo na ich vládach... ECB by sa stala insolventná vzhľadom k vysokej expozícii gréckeho dlhu a likvidite poskytnutej gréckemu a írskemu finančnému sektoru... francúzska a nemecká vláda by sa museli urýchlene rozhodnúť, či podporiť ECB navŕšením kapitálu alebo začať tlači eurá aby obnovili solventnosť... španielsky dlhopisový trh by zažil "masaker"... potom by sa to obrátilo smerom na ostrovný bankový sektor.

Všetky tieto možné scenáre len podporujú obavy ECB, že prípadný akýkoľvek haircut. resp. reštrukturalizácia gréckeho dlhu bude mor, ktorý postihne celú Európu a dôsledky budú smrteľné pre euro.

Valér Demjan

analytik TRIM Broker

01 - Modified: 2005-03-23 14:58:59 - Feat.: 0 - Title: Mezopotámske mokrade sa spamätávajú 02 - Modified: 2005-03-23 14:59:52 - Feat.: 0 - Title: Najväčší problém od čias dinosaurov 03 - Modified: 2005-03-23 15:04:06 - Feat.: 0 - Title: Bez poradia 04 - Modified: 2005-03-23 15:05:00 - Feat.: 0 - Title: Lufthansa očakáva tohtoročný zisk na rovnakej úrovni ako vlani 05 - Modified: 2005-03-23 15:06:58 - Feat.: 0 - Title: Cestovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:41