StoryEditor

Padáme z fiškálneho útesu (komentár)

25.12.2012, 23:02
Posledný normálny obchodný týždeň roka sa pozornosť sústredila na dva dôležité fakty.

Prvým boli japonské parlamentné voľby. Predvolebné očakávania sa naplnili a voľby vyhrala tamojšia liberálna demokratická strana LDP, čo spôsobilo rast japonských akcií na niekoľko mesačné maximá. LDP netají svoje záujmy o rozšírenie stimulov od japonskej centrálnej banky na podporu ekonomiky. Práve vďaka týmto voľbám sa jen dostal pod výraznejší predajný tlak za posledné týždne. Ten sa voči hlavným svetovým menám dostal až na 18-mesačné minimá. Japonská centrálna banka sa predsa len po vzore tej americkej uchýlila k ďalším monetárnym stimulom. Japonci pod vianočný stromček dostali rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania o ďalších 10 biliónov jenov. Jen však už ďalej neoslaboval a skôr mal tendenciu vymazávať posledné straty. Výrazne posilnil voči komoditným menám, voči euru a jenu držal svoje úrovne.

Druhou významnou udalosťou bolo už klasicky diskutovanie ohľadom Fiscal Cliffu v USA. Tam sa už tradične politici na ničom nedohodli. Republikán Boehner predstavil aj plán B, ktorý mal byť akousi zjednodušenou verziou, no stretol sa s výsmechom. Zaujímavá bola reakcia akcií na zlyhanie aj pri pláne B. Tam sme videli obrovský Flash Crash, keď futures na SPX prepadli za pár sekúnd až o 50 bodov, čo je štvorpercentný prepad. Otázkou tak zostáva, aká bude reakcia na skutočný Fiscal Cliff. Pretože ten už je tu a len ťažko si dokážeme predstaviť, že politici sa za tie tri dni na niečom dohodnú. Final countdown je spustený a do nového roka veľa času nezostáva.

USA reportovali za minulý týždeň finálne údaje HDP za tretí kvartál. Z dát vyplynulo, že Amerika rástla tempom 3,1 percenta, čo je viac ako bol odhad 2,8 percenta. USA tak nevzdávajú boj o prvé miesto na stupnici ekonomických gigantov. Negatívne ich však prekvapila agentúra Fitch. Agentúra sa nechala počuť, že USA prídu o svoj Triple A rating, ak sa nedohodnú an rozpočte a zažijeme Fiscal Cliff. To je vzhľadom na súčasnú situáciu veľmi pravdepodobné.

Na devízovom trhu vidíme stále decoupling, keď euro pokračuje v raste, no komodity a americké akcie vôbec nereagujú. Kapitál sa tak reálne presúva z USA práve do eurozóny, čo tlačí na rast EURUSD, ako aj európskych akcií. Takýto stav však dlhodobo nie je udržateľný a situácia sa bude musieť, skôr či neskôr, „skorelovať“.

Z korporátnych akcií vyberáme: Nemecká spoločnosť Infineon Technologies vzrástla o 6 percent po tom, ako JPMorgan zvýšil cenový cieľ spoločnosti na 9 eur, z pôvodnej ceny 4,5 eura. Taktiež zaradili firmu do kategórie overweight, z neutral. Akcie tak rástli a zavreli na cene 6,18 eura. Ďalšou zaujímavou spoločnosťou je francúzska AXA. Po tom, čo poisťovne budú musieť podľa regulácii Európskej únie zrovnoprávniť poistné pre mužov aj ženy si ženské pohlavie výrazne priplatí. To bude pozitívne pre zisk poisťovní a preto sme videli rast akcií o tri percentá.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:35