StoryEditor

Bank of England vstupuje do menových vojen

14.02.2013, 07:33
Medzi hlavných nepriateľov Británie patrí Japonsko, USA a Švajčiarsko.

Stred týždňa bol pomerne nezaujímavý. Impulzy na pohyb chýbali už od začiatku dňa a trh sa pohyboval v nerozhodnom pásme. Nahor to už ide pomerne ťažko, vďaka vysokým úrovniam, či už na akciách alebo eure. Nadol to ale nejde tiež, pretože každý dip je okamžite skupovaný. Investori zvolili vyčkávaciu taktiku a skôr len kupujú prepady, než by mali začať tlačiť ceny výrazne nižšie. Pre ďalšie smerovanie tak budeme potrebovať dôležitý fundament, no ten zatiaľ neprichádza.

V centre pozornosti bola iba kvartálna inflačná zápisnica Bank of England a následný prejav guvernéra Mervyna Kinga. Celkovo sme sa tak z ostrovov dozvedeli, že Veľká Británia sa pridáva do menovej vojny. Medzi hlavných nepriateľov patrí Japonsko, USA a Švajčiarsko. Z prejavu a zápisnice vyplynuli len nasledujúce fakty: BoE je pripravená znova stimulovať, ak to bude potrebné, BoE bude akceptovať vyššiu infláciu a bankári sú spokojní s dopadom menovej politiky na kurz libry. Preteky o to, kto skôr privedie svoju menu na nulu, sú oficiálne spustené.

V Európe sme videli úspešnú taliansku aukciu dlhopisov, ktorá poslala výnosy na celej talianskej krivke nižšie. Taliani predali 6.63mld. Eur v 2 ročných bondoch, výnos 2.3% oproti 1.85% z 11. Januára, bid to cover pokleslo na 1.37 z januárových 1.45. Ťažko povedať, čo je na tejto aukcii pozitívne, no market to zobral ako výborný výsledok a bondy po aukcii rástli. V 13 ročných dlhopisoch alokovali 863 mil. eur, výnos mierne poklesol, no spolu s ním aj bid to cover. Po aukcii sme videli rally na Pigs dlhopisoch, naopak Core bondy boli offrované a ich výnosy rástli. USA dnes predali 10 ročné papiere s najvyšším yieldom od marca 2012, ktorý vyskočil na 2.05%.

Americké akcie reagovali mierne do zelených čísiel, no pohyby boli len vlažné. Treasurys ostali bez volatility, aj po aukcii. Zakončujú však v červených číslach. Americké benchmarky bojovali celý deň o udržanie ziskov, no podarilo sa im to len tak tak: DJIA -0.26%, SPX +0.05%, NAS +0.32%.

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:23