StoryEditor

Týždeň začal problémovo (komentár)

25.09.2012, 00:01
Európske akciové indexy pokračovali v prepade aj na začiatku posledného septembrového týždňa.

Malo to na svedomí viacero faktov. Jedným z nich bolo, že počas víkendu sa nedokázala dohodnúť nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu s jej francúzskym kolegom prezidentom Francoisom Hollandom na vytvorení bankovej únie.

Ďalej v nedeľu uverejnil nemecký denník Der Spiegel, že grécky štátny deficit bude na úrovni 20 mld. eur, čo je vyše dvojnásobok odhadov a tiež limitu pre splnenie požiadaviek na poskytnutie ďalšej splátky núdzovej pomoci. Vzapätí túto správu dementoval zástupca gréckeho ministra financií a ubezpečil, že to bude na úrovni „len" 11.5 mld. eur, ale ako s minulosti vieme, zrejme pôjde len o prázdne slová gréckych predstaviteľov.

V pondelok sme tiež zaznamenali nepriaznivé makroekonomické dáta z Nemecka, kde tamojšia podnikateľská klíma medzimesačne v septembri klesla z úrovne 102.3 bázických bodov na úroveň 101.4 bázických bodov , čo predstavuje najnižšiu úroveň za posledné dva roky. Európske akciové benchmarky tak na tieto fundamenty reagovali negatívne a uzavreli v nasledovných stratách: DAX -0.52 %, CAC 40 -0.95 %, FTSE 100 -0.24 %, IBEX 35 -1.17 %. Paneurópsky akciový index EuroStoxx 600 tiež klesol o -0.4 % a uzavrel tak na hodnote 274.7 bodov. Ako vidíme, pozitívna nálada trhom veľmi dlho nevydržala a vyhlásenia z minulých týždňov, či už od ECB, FEDu alebo BoJ uspokojila trhy len krátkodobo a do popredia sa opäť dostávajú staré známe problémy v eurozóne.

V pondelok sa začalo špekulovať o tom, či správy o navýšení ESM na astronomické 2 bilióny eur nie sú predzvesťou požiadania o pomoc, buď zo strany Španielska, alebo Talianska. Akciové trhy by určite ocenili keby sa Španielsko konečne vyjadrilo a oficiálne požiadalo o pomoc od svojich európskych spojencov. Kráľovsky menový pár EUR/USD tak reagoval prepadom a chvíľami testoval úroveň 1.29, ano v závere obchodného dňa zastal nad touto úrovňou a obchodoval sa približne za 1.293 EUR/USD, čo v súčte dňa znamená prepad o vyše 0.5 %.

V USA patril pondelok opäť technologickému gigantovi Apple, ktorý po zverejnení predaja svojho najnovšieho modelu iPhone 5 stratil po otvorení amerických trhov až 2.3 % a prekonal hranicu 685 USD/akcia. V závere jeho akcie mierne korigovali straty a uzavreli na úrovni 690 USD. Americké trhy v pondelok uzatvárali podobne ako v Európe v červených číslach : DJIA -0.14 %. Nasdaq -0.6 %, S&P 500 -0.22 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:30