StoryEditor

Komodity zaradili vyššiu rýchlosť (komentár)

22.01.2013, 12:20
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Komoditným trhom sa darí. K rastu ropy sa pridali aj kľúčové plodiny.

Komoditné trhy zaradili v minulom týždni vyššiu rýchlosť. Lepších výkonov sa pritom dočkala väčšina sektorov, až na priemyselné kovy a hospodárske zvieratá. Aj naďalej sa zlepšujú ekonomické údaje z Číny a Spojených štátov, čo prináša lepšie vyhliadky pre svetovú ekonomiku a poháňa dopyt po komoditách. Tiež index S&P 500 pridal ďalšie zisky, zatiaľ čo dolár je proti euru stále slabý. Avšak proti japonskému jenu sa mu darilo a len nakoniec klesol až na 2,5-ročnej minimum. A práve to bude pre menové trhy januárovou témou číslo jedna.

Výrazne sa darilo predovšetkým zemnému plynu, ktorý začal naberať dych po výpredajoch spôsobených miernejšou zimou (ako sa čakala) a podporil ho aj väčší, než očakávaný pokles amerických zásob, čo svedčí o silnejšom dopyt. Platina a paládium išli hore vďaka správe, že produkcia platiny v Juhoafrickej republike bude znížená. Pozornosť sa tak sústredila na stenčujúce sa zásoby v čase silného dopytu zo strany automobilového priemyslu, najmä z Ďalekého východu a Spojených štátov. V dôsledku toho sa cena platiny opäť obchoduje v parite so zlatom, k čomu posledný krát došlo vlani v marci.

Ceny kľúčových plodín, teda kukurice, pšenice a sójových bôbov, začali po posledných korekciách rásť. Dôvodom je sucho v Spojených štátoch a v Argentíne a tiež posledná správa americkej vlády, ktorá poukázala na ďalšie znižovanie zásob počas súčasného poľnohospodárskeho roka. A s príchodom jari sa tak pozornosť bude upierať k vývoju počasia v hlavných farmárskych regiónoch na severnej pologuli.



Ceny energií drží geopolitické napätie vysoko, zatiaľ sa im však nepodarilo vymaniť z ustáleného rozpätia.

Energetický sektor bol všeobecne silnejší, ceny opäť vyhnalo nahor nebezpečenstvo spojené s geopolitickým napätím. Dráma okolo únosov v Alžírsku potom zvýšila obavy o bezpečnosť energetickej infraštruktúry v krajine, ktorá denne vyprodukuje približne 1,4 milióna barelov. Ropa Brent sa presunula späť k hornej hranici svojho súčasného rozmedzia, nemala však dosť sily na to prekonať hranicu odporu. Tá je teraz na hodnote 113,30 dolára za barel, teda januárovom maxime. Naopak hranicu podpory predstavuje 200 denný kĺzavý priemer, ktorý činí 109 dolárov.

 

Kľúčoví hráči s ropou vysielajú zmiešané signály

V uplynulom týždni zverejnili svoje mesačné správy ako organizácia OPEC, tak Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Jej správa varovala pred stenčovaním sa ropných zásob v dôsledku zvýšeného dopytu Číny a nižším dodávkam zo Saudskej Arábie. Podľa západných kontrolných orgánov sa očakáva, že v roku 2013 porastie dopyt po rope denne až o 930 000 barelov. Pričom predchádzajúci odhad OPEC bol 865 000 barelov za deň. Teraz ale organizácia upozorňuje na to, že vyššia konkurencia zo strany dodávateľov mimo OPEC, a to vďaka novým technológiám produkcie ropy, by mohla znamenať nižší dopyt po rope z krajín organizácie OPEC. A zdá sa, že tento predpoklad už vzala do úvahy firma BP. Podľa jej posledného dlhodobého výhľadu pre energetický sektor by totiž voľná kapacita OPEC mohla do roku 2015 dosiahnuť šesť miliónov barelov ropy za deň, čo je najvyššie číslo od konca 80. rokov minulého storočia. A čo sa týka cenovej stability, práve zvyšujúca sa voľná kapacita je jedným z najdôležitejších faktorov. Potom, čo Saudská Arábia v decembri obmedzila výrobu, jej voľná kapacita (udávaná ako množstvo ropy, ktoré môže byť počas 30 dní k dispozícii a vydrží najmenej 90 dní) vzrástla na najvyššiu hodnotu od januára 2011.

Ropa WTI opäť v móde, spolu s tým, ako sa spread k Brent znižuje

I naďalej pokračoval trend, keď počas posledného mesiaca rast ceny ropy WTI prekonával Brent. Navyše rozdiel ich cien sa naďalej znižoval, ako našiel podporu na 15 dolároch za barel. Ide o najnižšiu hodnotu od vlaňajšieho júla, ešte v októbri pritom dosahoval maximá na 24 dolároch za barel. Za priblížením ceny stál zlepšený výhľad pre americkú ekonomiku a tiež dlho očakávané predĺženie ropovodu Seaway z Cushing, čo je hlavné prekladisko ropy WTI pre newyorskú ropnú burzu NYMEX, do rafinérií pozdĺž Mexického zálivu. Viac ropy v zálive potom pomôže znížiť tlak na dodávky z Cushing a súčasne sa vyrobí viac ropy, ktorá bola predtým pre medzinárodný trh prístupná len z vnútrozemia. Na tomto trhu sú pritom ceny určované podľa ropy Brent.

Na grafe nižšie môžete vidieť, ako teraz spread dosiahol svoje podpory na 15 dolároch za barel a keby bol ešte nižší, znamenalo by to ďalšie posilňovanie ropy WTI, ktorá sa začína približovať hodnotám Brent. Súčasné ceny forwardov u oboch typov ropy indikujú, že bude trvať ešte najmenej ďalšie dva roky, než sa spread dostane na polovicu.


Zlato sa síce dostalo vyššie, ale neistota investorov stále trvá

Zlatu sa podarilo spamätať z januárového prepadu, za ktorým stála neistota okolo dĺžky kvantitatívneho uvoľňovania v Spojených štátoch. A pretože sa zlato stiahlo bližšie hranicu 1700 dolárov za uncu, má pred sebou kľúčový test svojej sily a tiež presvedčenie investorov. Hodnota 1710 dolárov za uncu pritom predstavuje dostatok technického odporu. Posun nahor by pomohol udržať na uzde nervy investorov, najmä tých špekulatívnych, ako sú hedgeové fondy. Tie totiž v uplynulých týždňoch svoje čisté dlhé pozície sťahovali. Ceny v súčasnosti určujú predovšetkým ekonomické údaje zo Spojených štátov - lepšie dáta ju sťahujú dole, zatiaľ čo slabšie majú opačný účinok.

Zlato a striebro spolu s platinou a paládiom by mohli aj naďalej nachádzať podporu, pretože koniec kvantitatívneho uvoľňovania nie je v blízkej dobe v dohľade a budúca inflácia sa stále čaká vysoká. Predovšetkým fyzický dopyt za strany Číny by mohol týmto kovom pomôcť nahor, spolu s lepším výhľadom ekonomiky. Na grafe nižšie môžete vidieť kľúčovú hranicu podpory, ktorú stále predstavuje 200 denný kĺzavý priemer na 1662 dolároch za uncu. Zatiaľ čo hlavnou hladinou odporu je 1710 dolárov za uncu (pozri vyššie), kde sa stýka trendová línia a Fibonacciho hranica odporu.



Investori do ETP veria striebru

Počas poslednej korekcie zostal dopyt po investíciách do vzácnych kovov prostredníctvom burzovo obchodovaných produktov (ETP) silný a celkové pozície na zlate klesli podľa agentúry Bloomberg len o jedno percento. Avšak striebro sa aj naďalej tešilo záujmu investorov. Len za minulý týždeň sa najväčší "strieborný" burzový obchodovaný fond (ETF) s názvom iShares Silver Trust rozrástol o 572 ton, čo je najviac za posledných päť rokov. Takto výrazný nárast potom prispel i k celkovému výsledku fondov obchodujúcich so striebrom, pričom sa množstvo držaného striebra vyšplhalo na nový rekord vo výške 19 687 ton. Len za január pritom išlo o plus 770 ton. Očakávané zlepšenie svetovej ekonomiky vysvetľuje, prečo striebro opäť posilňuje obe svoje role (priemyselný kov a uchovávateľ hodnoty zároveň). Množstvo striebra držaného prostredníctvom produktov ETP presahuje množstvo takto držaného zlata len 7,5 krát. To predstavuje len relatívne malú hodnotu, keď si uvedomíme, že je cena zlata 53krát vyššia než cena striebra.

Ole Hansen

stratég trhov Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 16:49