StoryEditor

Španielsko je na dobrej ceste (trhový komentár)

12.02.2013, 23:02
Európske parkety zaznamenali po nevýraznom začiatku týždňa slušné zisky.

Bolo to spôsobené hlavne prejavom prezidenta Európskej centrálnej banky, Maria Draghiho, ktorý vo svojom prejave povedal, že pozoruje známky návratu dôvery a stabilizácie ekonomiky v Eurozóne. Zdôraznil, že Španielsko je vďaka správnym opatreniam urobilo pokrok a je na dobrej ceste. Avšak dá sa predpokladať, že táto cesta bude ešte veľmi dlhá a nezaobíde sa bez ďalších opatrení. Ako nedávno spomenul pán Draghi, tak oživenie hospodárstva elitného klubu Eura nastane až v druhej polovici tohto roka. Do tejto doby sa však ešte môže všeličo zmeniť. Negatívom by bolo výraznejšie spomalenie motora celej Eurozóny, Nemecka.

Vo Veľkej Británii v utorok uverejnili jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý stagnoval v súlade s odhadmi na úrovni 2.7 %. Taktiež inflácia maloobchodných cien vzrástla najrýchlejšie za posledných 9 mesiacov z 3.1 % na 3.3 %. Vyššia cenová hladina je spôsobená najmä zvyšovaním cien elektriny a plynu v poslednom období. Na základe týchto správ klesla libra voči doláru o 0.4 % smerom k šesťmesačnému minimu, na úrovni1.5573 USD. Celkovo tento rok poklesol menový pár GBPUSD už 4.1 %. Európske benchmarky  uzatvárali nasledovne: FTSE 100 +0.98 %, CAC 40 +0.99 %, DAX +0.35 %, IBEX 35 +1.93 %.

Kráľovský menový pár EURUSD dnes rástol po pozitívnych vyjadreniach prezidenta ECB. Euro si v utorok polepšilo voči doláru o 0.32 %, keď počas dňa dosiahol kurz až na hodnotu 1.3475 a na konci obchodného dňa bolo na hodnote 1.3448.

Na druhej strane Atlantiku pozitívne prekvapilo zverejnenie federálneho salda. Po prvý raz po 5 rokoch vláda zaznamenala pozitívne saldo, teda nadbytok, najmä vďaka zvýšeniu príjmov z daní. Vládne príjmy prevýšili výdavky o 2.9 miliárd USD, pričom sa predpokladalo prehĺbenie salda na hodnotu -4.6 miliardy USD. Tieto výsledky sa odrazili aj v raste akcií, ktoré uzavreli nasledovne: S&P 500 +0.16 %, DJIA +0.34, NASDAQ -0.17%

Katarína Čechová

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:27