StoryEditor

Riešenie Grécka sa môže ťahať aj budúci rok

21.11.2012, 23:02
Ministri financií eurozóny sa opäť nedohodli na novom programe pre dlhmi sužované Grécko.

Nemecká kancelárka Merkelová v nemeckom Bundestagu oznámila, že rokovania sa môžu predĺžiť až do budúceho roka, ak nebude dohoda na stole do pondelka. Predovšetkým samotné Nemecko, ktoré už toľkokrát vyjadrilo Grécku podporu, nie je v momentálnej situácií ochotné pristúpiť na dohodu o odpísaní ďalšej časti svojich pohľadávok voči južanskej krajine.

Do hry by za určitých okolností mohla vstúpiť ECB, ktorá by v prípade neuvoľnenia ďalších 44 mld. eur pre Atény, mohla kúpiť tamojšie pokladničné poukážky v objeme 9 mld. EUR, čím by si eurozóna opäť kúpila čas.

Napriek neschopnosti európskych lídrov sme tretím dňom sledovali rast tria hlavných regionálnych akciových indexov, a to nasledovne: FTSE 100 +0.07 %, CAC 40 +0.44 % a DAX +0.16 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 si pripísal +0.23 % a po týždni sa opäť dostal nad úroveň 270 bodov.

Rovnako tak menový pár EURUSD zaznamenal mierne posilnenie o +0.06 %, hoci v ranných hodinách po oznámení neúspechu z rokovaní v Bruseli prudko oslabil o pol percenta. Počas dňa však straty dokázal hravo zmazať, keďže zo Spojených štátov prišlo vyhodnotenie zaujímavého prieskumu.

Väčšina analytikov si totiž myslí, že nasledujúce obdobie bude pre USA znamenať najrýchlejšie tempo rastu za posledných 10 rokov. Tento rast by mali priniesť najmä pokračujúce monetárne stimuly od „kúzelníka" Bena Bernankeho a ďalšie štyri roky vlády staronového prezidenta Obamu. Americký dolár počas konjunktúry nezvykne posilňovať, a preto sme aj včera zaznamenali jeho mierne oslabenie.

Triu hlavných amerických benchmarkov pomohlo aj čiastočné uhasenie ohňa na Blízkom Východe, a preto uzavreli indexy seansu v plusových hodnotách: Dow Jones +0.38 %, S&P 500 +0.14 % a Nasdaq +0.34 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:19