StoryEditor

Špekulanti sa na rope popália (komentár)

18.01.2013, 10:45
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Špekulanti očakávajú, že ropa Brent prudko porastie. Podľa analytikov sa mýlia.

Počas posledných dvoch rokov sa ropa typu Brent dostala na svoje ročné maximum počas prvého štvrťroka. Dôvodom boli dva opakujúce sa faktory: geopolitické udalosti a očakávaný rast. Očakávania rastu však boli prehnané. V oboch rokoch sme tiež v prvom štvrťroku zaznamenali maximum v globálnom priemyselnom indexe nákupných manažérov, čo viedlo k očakávaniu zvýšeného dopytu a vyšších cien ropy.

Najdôležitejšími faktormi ale boli, aspoň z perspektívy cien, dve geopolitické udalosti: líbyjská kríza v roku 2011 a sankcie proti Iránu v roku 2012. Tie hnali ceny ropy čo najviac hore. Nasledovali rely, ktorým nakoniec vždy došiel dych a v druhom štvrťroku došlo k silným korekciám, už len kvôli neblahému vplyvu, ktoré tieto ceny mali na rastové očakávania.

 

Špekulatívne čisté dlhé pozície, ktoré držali portfólioví manažéri, hnali cenu vyššie a na začiatku apríla dosiahli v oboch rokoch vrchol. Potom došlo k drastickej korekcii spôsobenej klesajúcou podporou fundamentálnou aj technickou.



V roku 2013 sa ceny oproti predchádzajúcim šiestim mesiacom, kedy sa priemerná cena blížila 100,50 dolárov za barel, zatiaľ príliš nezmenili. Očakáva sa, že v roku 2013 dopyt po rope síce vzrastie, ale rast bude kompenzovaný zvýšenou ponukou najmä zo strany krajín stojacich mimo OPEC. Počas niekoľkých uplynulých mesiacov sme mohli vylepšenie rovnováhy dopytu a ponuky vidieť na vlastné oči. Počas decembra došlo k významnému obmedzeniu ťažby v Saudskej Arábii a v prvej polovici tohto roka by sa mali udržať ceny ropy na uzde. V druhej polovici roka už očakávame, že ceny ropy môžu rásť. Dôvodom budú rastové očakávania aj občasné výpadky na ponukovej strane, ktoré sú nevyhnutné.

Podľa portfóliových manažérov a ich pozícií by si človek skoro myslel, že prudký rast cien je za dverami. Ukazuje to vysoká miera čistých dlhých pozícií, ktoré sú držané na futures trhu ropy typu Brent. K 8. januáru boli čisté dlhé pozície len o niekoľko stoviek kontraktov nižšie ako v apríli 2012, kedy sa ropa typu Brent obchodovala za viac ako 123 dolárov za barel. Veríme, že portfólioví manažéri predbiehajú udalostiam, ibaže by sme zažili nejakú podobne veľkú geopolitickú udalosť ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. V Saxo Bank si myslíme, že by ceny mohli rásť až v druhej polovici roka a držať neproduktívne pozície šesť mesiacov je príliš dlhá doba.

Cenové rozmedzie pre nasledujúce obdobie vidíme medzi 113,50 a 105 dolármi. Hodnoty 105 dolárov môžu byť dosiahnuté, ak sa začnú redukovať pozície, ktoré boli otvorené od polovice decembra nad hranicou 108 dolárov za barel.

Ole Hansen

analytik Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:55