StoryEditor

Leto bude horúce. Najmä vďaka politikom

28.06.2012, 00:05
Autor:
lulu
Aké budú najbližšie dva mesiace na finančných trhoch a čo čaká euro? Pozrite sa.

 

Vladimír Gešperík

Capital Markets

 

Situácia konečne začína byť neprehľadná a trhy sa správajú už iba podľa krokov politikov. Vzhľadom na extrémny pesimizmus ohľadom meny euro predpokladám, že výraznejší pokles pod 1,2 dolára môžeme čakať pravdepodobne až v závere leta. Cena ropy najmä kvôli dodávkam ropy zo strany Saudskej Arábie klesá, pričom k pokesom určite prispieva aj extrémne nízka cena zemného plynu a bridlíc, ktorý tlačí na ceny uhlia a aj ropy. V USA sme svedkami oživenia stavebníctva, keď predaje nových domov dosiahli dvojročné maximu, politika stimulov sa však blíži k záveru a začne sa postupná konsolidácia v USA spojená skôr so stagnáciou ako s rastom HDP. Osobne očakávam rast trhov do septembra v dôsledku poklesu výdavkov na ropu. Spotrebiteľom zostáva viac disponibilných prostriedkov, avšak Fed minulý týždeň sklamal a vyhlásenie Goldman Sachs o korekcii k 1275 je nutné brať vážne. Extrémne zhoršenie situácie v Európe, prípadne pokles páru EURUSD pod 1,2 by signalizoval predčasné zhoršenie a pokles, proti ktorému by Fed zasiahol v septembri ďalším kolom kvantitatívneho uvoľňovania.

 

Marek Hatlapatka

Cyrrus

 

O tom, aké bude leto na burzách, do značnej miery rozhodne nasledujúcich niekoľko dní. Výsledky summitu EÚ a menového zasadnutia Európskej centrálnej banky, to sú podľa môjho názoru kľúčové udalosti, ktoré môžu ovplyvniť podobu obchodovanie na trhoch na ďalšie týždne. Hoci summit EÚ je opäť považovaný za zásadný, nemyslím si, že sú politici schopní trhy uspokojiť dlhodobým riešením, ktoré by situáciu na celé leto upokojilo. Paradoxne tak môže byť pre trhy lepšie, ak summit EÚ skončí sklamaním, výnosy dlhopisov problémových krajín opäť poletia hore a bude musieť zasiahnuť ECB. Práve na jej schopnosť trhom uľaviť sa mnoho investorov teraz spolieha, aj keď ECB je zatiaľ neústupčivá a nechce riešiť európsku dlhovú krízu namiesto politikov. Ak by ECB zasiahla, možno očakávať pozitívnu reakciu trhov, myslím si však, že kratšiu, než tomu bolo u predošlých podobných prípadov. Z toho vyplýva, že vyhliadky trhov na leto nie sú úplne ružové, aj keď k určitej dočasnej stabilizácii môže dôjsť.

 

Richard Koza

Atwel International

 

Leto býva typicky pokojnejším obdobím na finančných trhoch, kedy sa akcie, meny či komodity príliš nevychyľujú od svojich cenových hladín. Dnes sme však v inej dobe, ktorá je extrémne poznamenaná spomaľovaním ekonomickej aktivity po celom svete a najmä nedoriešenou európskou dlhovou krízou, resp. nejasnou budúcnosťou menovej únie a eura. vývoj situácia v Európe bude teda hlavným hýbateľom všetkých svetových finančných trhov. Čo sa týka eura, domnievam sa, že riešenie situácie vedie k rovnakému výsledku a tým je oslabenie výmenného kurzu eura voči ostatným hlavným svetovým menám aj proti menám rozvíjajúcich sa krajín.

 

Stanislav Pánis

J&T Banka

 

Hlavné riziká pre letné obdobie budú tie isté, ako tu máme už niekoľko kvartálov: Po prvé dlhová kríza v Európe a jej možné prelievanie do ďalších krajín s  rastom napätia a neistoty na finančných trhoch s možným ďalším negatívnym dopadom na reálnu ekonomiku.  Po druhé, obavy vzbudzuje zatiaľ aj  neschopnosť tvorcov politík v EÚ prísť s konštruktívnym, dôveryhodným, dlhodobým, systémovým a udržateľným riešením problémov. Po tretie, z druhej strany Atlantiku môžu byť rizikom  ďalšie signály spomaľovania amerického hospodárstva. Po štvrté, určitým rizikom je aj možné výraznejšie chladnutie  čínskej ekonomiky oproti pôvodným predpokladom. Čítajte viac...

 

 

01 - Modified: 2005-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umieračik bez odozvy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:49