StoryEditor

Španieli sú v centre diania (trhový komentár)

03.10.2012, 00:01
Analytici a ekonómovia sa zhodujú, že október sa črtá ako mesiac, kedy by Španielsko konečne mohlo požiadať o pomoc.

Americké akciové indexy si zo začiatku dňa pripisovali mierne zisky. Ich vývoj však o 180 stupňov otočilo vyhlásenie španielskeho premiéra Mariana Rajoya, ktorý odmietol možnosť, že by krajina požiadala tento týždeň európskych spojencov o finančnú pomoc.

Analytici a ekonómovia sa ale zhodujú, že október sa črtá ako mesiac, kedy by Španielsko konečne mohlo požiadať o pomoc od medzinárodných veriteľov. Vo vzduchu tak visí otáznik, ktorý pred dvoma mesiacmi načrtol Jim O'Neill, predseda Goldman Sachs Asset Management, ako jeden zo svetovo najpočúvanejších ekonómov, keď vyhlásil, že Španielsko možno nebude nútené požiadať o pomoc v plnej výške. Tento odhad môže potvrdzovať aj spomínané vyjadrenie španielskeho premiéra. Tamojšie dlhopisy reagovali na tieto fundamenty pozitívne a ich výnosy poklesy o viac ako 2 %.

Nakoniec americké akciové benchamrky uzavreli obchodnú seansu blízko nulových denných percentuálnych zmien. Index S&P 500 si pripísal +0.08 % zo svojej hodnoty, Dow Jones kráčal červeným smerom a uzavrel so stratou -0.24 % na hodnote 13482.21 bodov. Posledný index Nasdaq skončil v pluse o 0.21 %.

Na európskych akciových trhoch vládol o niečo negatívnejší sentiment a oproti americkým odpísali o nasledujúce straty. Paneurópsky akciový index EuroStoxx 600 si odpísal -0.3 % a uzavrel na úrovni 271.62 bodov. Nemecké akcie sledované v indexe DAX skončili s poklesom o -0.28 %, francúzsky CAC 40 o -0.6 % a anglický FTSE 100 o -0.19 %.

Na komoditnom trhu zlato na konci obchodného dňa smerovalo k približne rovnakým cenám ako na začiatku a vyvíjalo sa viac, či menej do strany a to aj kvôli schladenému obchodovanie v reakcii na slabnúci dopyt v Ázii. Denné pohyby atakovali supportnú hranicu 1770 bodov a z hora rezistentnú úroveň 1784 bodov. V Indii, ktorá je najväčším dovozcom zlata na svete, poklesol dovoz v druhom štvrťroku o 56 %. Analytici na celom svete sa však naďalej zhodujú, že tento drahý kov bude aj naďalej pokračovať v raste, vzhľadom na monetárne kroky svetových bánk, ktoré oslabujú svoje meny, čo sa investorom nepáči a preto chránia svoj majetok investíciou práve do zlata. Európska ropa Brent v utorok poklesla o -0.7 % na 111.4 USD/barel, americká WTI o -0.75 % na úroveň 91.75 USD/barel.

Kráľovský menový pár EURUSD rástol už druhý deň po sebe. Ku koncu obchodného dňa obchodoval v zelených číslach s denným rastom o 0.25 % a na úrovni 1.292 EUR/USD.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:39