StoryEditor

Zneužitý Keynes a trpezlivý Bernanke (komentár dňa)

10.02.2013, 23:10
Mnohí ekonómovia zneužívajú Keynesovu teóriu, aby si zjednodušili problematiku.

Veľa sa dnes diskutuje o nutnosti a výsledkoch stimulovanie hospodárstva. Zabúda sa pri tom, že stimulácia ma rôzne výsledky v závislosti od formy stimulácie, otvorenosti, sebe statočnosti a konkurencieschopnosti ekonomiky tej ktorej krajiny. Veľa ekonómov, ale aj politikov tak ekonomickú teóriu vzniknutú ako odpoveď na prepad hospodárstva v USA v 30.rokoch minulého storočia, ktorú formuloval John Maynard Keynes, zneužíva vo svoj prospech bez všetkých súvislostí výrazným zjednodušovaním problematiky.

Stimuláciou sa určite nemôže nazvať bezbrehé míňanie na sociálne systémy znižujúce ochotu pracovať, alebo bezbrehé podporovanie prebujnenej administratívy vlády. Naopak investície do infraštruktúry a vzdelania, ktoré sa prejavia neskôr výrazne pozitívne v raste produktivity.

Ak je ekonomika otvorená a nie úplne konkurencieschopná, bežné neinvestičné stimuly odtečú v podobe importu služieb a tovarov k úspešným exportérom, ako je nemecký alebo čínsky priemysel. Naopak stimul v konkurencieschopnej krajine môže zdynamizovať rast HDP, pričom stimul sa prejaví v raste hospodárstva a neskôr aj úspor. Aj preto neinvestičné stimulovanie v Zimbabwe, ktorej hospodárstvo vie vykryť stimuly iba dovozom, znehodnotí menu a spôsobí neskôr aj infláciu.

Diskusia by sa tak mala venovať skôr štruktúre a zmysluplnosti výdavkov, ako samotnej veľkosti výdavkov štátu.

Základná definícia HDP

odpovedá všetkým skeptikom stimulov so základnou znalosťou aritmetiky.

A zatiaľ čo FED, Bank of Japan, ale aj The People's Bank of China stimulujú, Mario Draghi podľahol čudnému deflačnému vírusu z chodieb ECB, alebo iba šepotu svojho bývalého zamestnávateľa.

Nasledujúci graf odpovedá na otázku, kedy americká nezamestnanosť dosiahne 6,5% a Ben Bernanke prestane podporovať nákupmi fiškálne stimuly v USA.

Nasledujúci graf odpovedá na otázku, či inflačné tlaky v hospodárstve USA nezahatia túto jeho snahu.

Aktuálne oslabujúci kurz EURUSD nad 1.35 každý deň spolu s obrovským stimulom z ťažby bridlicového plynu v USA prispieva k rastu HDP.

A na záver januárový rast akciového indexu SP500, aj vďaka čudne "utajenému" prekladaniu fiškálneho útesu, ale aj dlhovej brzdy kongresom USA to len podporuje.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:20