StoryEditor

Ministri chcú poslať eurokrízu do histórie

22.01.2013, 07:25
V centre pozornosti bol včera Barack Obama a rokovanie ministrov eurozóny.

Prvý obchodný deň týždňa obchodovanie prebiehalo bez účasti amerických parketov, keďže v Spojených štátoch bol štátny sviatok. Napriek tomu, sa médiá pozerali práve na Washington, kde prezident Barack Obama opäť skladal prísahu a zopakoval si tak inauguračný proces spred 4 rokov. Slávnosť vtedy sledovalo priamo pred Kapitolom až 1.8 mil. obyvateľov, včera sa pripravovali organizátori „len" na nápor 800 tis. ľudí.

Na Starom kontinente sa prvýkrát v novom roku stretli ministri financií eurozóny. Témou bola už tradične dlhová kríza a možnosti, ako ju čo najrýchlejšie poslať do histórie. Hovorilo sa predovšetkým o možnostiach využitia Európskeho stabilizačného mechanizmu, známeho ako euroval 2, na eventuálnu pomoc európskym bankám. Z celkovej kapacity by však mohlo byť využitých iba 100 mld. eur, keďže ESM vznikol pôvodne s jednoznačným úmyslom chrániť zadlžené krajiny. Ministri financií rokovali najmä o tom, ako by tento pôvodný zámer mohli „potichu" obísť. Menový pár EURUSD bol značne volatilný v reakcii na prichádzajúce správy z mítingu. Obchodný deň však ukončil nad úrovňou 1.33.

Európske akciové indexy ukončili seansu nasledovne: FTSE 100 +0.40 %, DAX +0.58 %, CAC 40 +0.53 %, IBEX 35 +0.57 %.

Na devízovom trhu sme zaznamenali okrem pohybu eurodolára pohyb na páre USDJPY, keď sa japonskému jenu podarilo odraziť sa z dvojročných miním z úrovne 90.22. Včera totiž začala svoj dvojdňový míting Bank of Japan, na konci ktorého sa očakáva rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania o ďalších 10 bln. JPY. Toto uvoľňovanie je však už v trhu započítané, a preto sme včera zaznamenali mierne posilnenie JPY. Úrovne z júna 2010 by však mali byť čoskoro prekonané a japonský jen by mal aj naďalej oslabovať. BOJ totiž múti vodu silnejšie, než americký FED, či naša ECB.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:34